У львівській поліклініці МВС тестуватиме пацієнтів на наявність антитіл до коронавірусу

23 Липня 2020

Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Львівській області 17 липня замовило автоматичний імунноферментний аналізатор LABLINE-090 вартістю 980 тис. грн. Товар поставить ТОВ «Інтегрі-Лаб» до кінця липня цього року.

Пристрій LABLINE-090 дозволить медикам визначати антитіла до коронавірусу завдяки такому методові дослідження як імунноферментний аналіз (далі – ІФА). Таке тестування важливе для розуміння того, скільки людей вже перехворіли коронавірусом, чи сформований колективний імунітет та чи долікований вірус в частини хворих. Аналіз дозволяє виявити імуннокомпроментованих людей, тобто тих, у яких антитіла після хвороби не утворилися або мають низький рівень. А також −  виявити донорів для лікування важкохворих на коронавірус пацієнтів завдяки їхній плазмі з антитілами.

Закупівлю здійснили за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19.

Компанія «Інтегрі-Лаб», постачальник аналізатора, зареєстрована 2012 року в Києві. Власницею фірми є Наталія Науменко. Протягом 2019-2020 років «Інтегрі-Лаб» отримала державних замовлень на 41,7 млн грн, в основному на лабораторні товари. Такий ж ІФА-аналізатор за 980 тис. грн компанія поставить територіальному медичному об’єднанню Міністерства внутрішніх справ України в Чернівецькій області.

Закупівлі імунноферментних аналізаторів у Львівській області почали проводити в кінці травня, після того, як Міністерство охорони здоров’я України анонсувало масове ІФА-тестування українців. Наприклад, ІФА-аналізатор Autoplex вартістю 953 тис. грн замовила Пустомитівська центральна районна лікарня.

Комплект відповідного обладнання з аналізатором HTI ImmunoChem-2100 за 200 тис. грн отримає Бродівська центральна районна лікарня. Комплектацію з аналізатором ImunnoChem-2100 придбав і Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Юрія Липи за 220 тис. грн.

Напівавтоматичний імунноферментний аналізатор LabAnalyt M201 та спеціальні додатки до нього отримає Стебницька міська лікарня та Дрогобицька міська поліклініка − по 217 тис. грн за комплект.

Обладнання для ІФА-тестування за 351 тис. грн отримала Буська центральна районна лікарня, комплект за 265 тис. грн замовила 5-а міська клінічна лікарня Львова, обладнання за 176 тис. грн отримає Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги Львова та за 360 тис. грн – Червоноградська центральна міська лікарня.

Нагадаємо, станом Львівська область посідає перше місце серед регіонів України з найбільшою кількістю хворих на коронавірус – тут підтверджено 8 353 заражень. При цьому довгий час в області не вдавалося налагодити оперативне тестування, людям доводилося чекати на результати навіть до двох тижнів. Ще на початку липня частину досліджень перенаправляли в інші області.