Міська лікарня №1 в Чернівцях закупить обладнання на 3 млн грн для облаштування своєї лабораторії

22 Липня 2020

Фото умовне, джерело: Укрінформ

Чернівецька міська лікарня №1 замовила 20 липня лабораторію для тестування на коронавірус вартістю 3,42 млн грн. Товар поставить ТОВ «Біонікс Лаб» протягом чотирьох місяців.

Згідно з угодою, до так званої лабораторії входить бокс біологічної безпеки другого класу Esco Airstream, призначений для захисту лаборанта та довкілля від шкідливих випарів. Два обладнання для лабораторного тестування на коронавірус: система для полімеразної ланцюгової реакції в режимі реального часу СFX96 та система виділення нуклеїнових кислот ZiXpress-32. Три мікроцентрифуги-вортекс одна мініцентрифуга, розроблені для генно-інженерних досліджень.

Справа на ліво: бокс для біологічної безпеки (джерело – chemtest.com.ua), ПЛР-система (джерело – algimed.com) та система виділення нуклеїнових кислот (джерело – medicalexpo.com)

Також − бокс для стерильних робіт зі зразками ДНК, два бактерицидні рециркулятори повітря для його дезінфекції, термостат для підтримання постійної температури зразків у пробірках та вортекс для перемішування розчинів та суспензій клітин в пробірках. Та дрібні лабораторні товари, як-от аспіратори, пробірки, дозатори, наконечники, системи для дозування рідин та тримачі.

Для замовлення лабораторії чернівецька міська лікарня №1 провела відкриті торги. Участь взяли дві компанії ТОВ «Біонікс Лаб» та ТОВ «Пробіовет». Під час аукціону учасники не знижували своїх пропозицій, ціна переможця була на 78 тис. грн дешевшою.

Компанія «Біонікс Лаб» зареєстрована 2009 року в Києві. Власницями підприємства є Діана Бондар та Ірина Боднар. Як зазначили «Наші гроші», раніше, до 2015 року, фірму «Біонікс Лаб» пов’язували з Олександром Богатирьовим – сином колишньої міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової.

Фірма «Біонікс Лаб» спеціалізується на продажі лабораторного обладнання, реактивів та інших товарів для роботи з біологічними матеріалами. Протягом 2019-2020 років підприємство отримало державних замовлень на 20 млн грн.

Уперше про потребу лабораторії в чернівецькій міській лікарні №1 заявили на початку травня. Тоді бюджетна комісія Чернівецької міської ради виділила на неї понад 3 млн грн, хоча спочатку за ці кошти планували придбати апарати штучної вентиляції легень. Директор лікарні Анатолій Петричук зазначив: заклад має приміщення для лабораторії та фахівців, які зможуть працювати з обладнанням після спеціального навчання. Облаштувати лабораторію планували за місяць.

Нагадаємо, чернівецька міська лікарня №1 посідає перше місце в переліку найбільших «ковідних» замовників Чернівецької області. Вона протягом березня-червня спрямувала 16,7 зі загальних 80 млн грн на медичні товари для боротьби з коронавірусом. Заклад входить до переліку установ для прийому хворих на COVID-19 в Чернівецькій області.

Підготували за підтримки МФ Відродження