На Закарпатті пришвидшать тестування на коронавірус завдяки двом новим станціям за 2,5 млн грн

20 Липня 2020

Закарпатський обласний діагностичний центр 8 липня підписав договір із приватним підприємцем Сергієм Антоненком на закупівлю двох станцій виділення РНК. Сума договору становить 2,49 млн грн, про це стало відомо з сайту Prozorro.

За договором придбали дві системи для екстракції рибонуклеїнової кислоти (РНК) моделі Auto Pure 96. Це − автоматична система виділення ДНК та РНК із різного біологічного матеріалу, наприклад кров, клітини, зразки тканин і т.д. Після цього вибрані зразки можна аналізувати, зокрема, на наявність коронавірусу.

Система для лабораторного тестування Autopure96 (джерело: bioand.co.kr)

Одна така система обійшлась закарпатському центру у 1,24 млн грн. До прикладу колеги із Дніпровського лабораторного центру  аналогічний товар замовили за 1,08 млн грн, а у Львівській області – по 1,05 млн грн, що на 195 тис. грн або на 15% дешевше, ніж у Закарпатській області. Водночас на торговій платформі Alibaba, таке обладнання коштує $60 тис. тобто 1,6 млн грн без врахування доставки.

Схожу систему виділення нуклеїнової кислоти замовив також Чернівецький обласний лабораторний центр. Ця установа придбає систему для лабораторного тестування моделі KingFisher Duo Prime вартістю 1,2 млн грн.

Окрім цього обладнання, закарпатський лабораторний центр раніше замовив дві системи для ПЛР у реальному часі – одну на початку червня, іншу – ще через місяць. У обох випадках це була система CFX96, а постачальником ТОВ «Вектор-бест-Україна». Ціна обладнання в обох випадках 850 тис. грн. За такою ж ціною ПЛР-системи купували у інших регіонах України. Саме через ці системи проводять тестування на коронавірус.

Сергій Антоненко прописаний у Києві, й приватним підприємцем зареєстрований з 2017 року, хоча до початку пандемії не брав участі у публічних закупівлях. Взагалі це перше державне замовлення Сергія Антоненка, після якого він 10 липня підписав ще два контракти із Київським лабцентром, отож сумарно отримає 3,03 млн грн.

Підготували за підтримки МФ Відродження