Ужгородський пологовий будинок із порушенням замовив ліків на 172 тис. грн

16 Липня 2020

Фото: consumerreports.org

Ужгородський міський пологовий будинок у березні підписав два договори із ТОВ «Медичний центр М. Т. К» і ТОВ «Бадм-Б» загалом на 254 тис. грн на придбання лікарських засобів за спеціальною спрощеною процедурою для подолання пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). Проте до списку вніс ліки, які не передбачені відповідною постановою Кабміну.

Про це стало відомо за результатами нашої перевірки усіх закупівель ліків у Закарпатській області у Prozorro, здійснених за цією процедурою.

За першим договором, укладеним із ТОВ «Медичний центр М.Т.К.» замовили розчини для інфузій, а їх ціна склала 159 тис. грн, а за другим – підписаним із ТОВ «Бадм-Б» також придбали розчини для інфузій та ін’єкцій, а сума договору становила 94 тис. грн.

Закупівлі провели за спеціальною спрощеною процедурою для подолання пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) і підписали договір із компанією напряму, без конкурсу.

Згідно з законодавством, використання цієї процедури закупівлі можливо лише для певного списку товарів та послуг, зазначених у постанові Кабінету міністрів, яку затвердили 20 березня.

Проте лікарня внесла до обох списків закупівель ліки, які не передбачені постановою.

У контракті із «Бадм-Б» таких лікарських засобів виявилось 16 із 23 замовлених. Серед них найбільше витратили на препарати альбунорм (19,1 тис. грн), карбетоцин (12,3 тис.) та кейвер (10,3 тис.). Загалом ж «нековідні» ліки обійдуться установі у 78 тис. грн, що становить 82% від суми закупівлі.

У іншому контракті із «Медичним центром М.Т.К»  лікарських засобів не передбачених постановою лише вісім, серед них лефлоцин (16,7 тис. грн), налбуфін (45,2 тис.) та суфер (16,4 тис.).  Разом ціна препаратів близько 94 тис. грн, тобто майже 60% від вартості тендеру.

Це не перший випадок в області, коли ліки закуповують із подібними порушеннями. Як раніше писали «Наші гроші. Львів», у травні експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень», виявили, що свалявська лікарня аналогічно внесла ліки в список ліки, які не передбачені постановою. Після виявлених фактів прокуратура Закарпатської області розпочала досудове розслідування.

Також у цей спосіб торгів уникнула Закарпатська обласна дитяча лікарня, яка замовила два лікарські засоби – цефотаксим і цефотрин, які не входять до переліку затвердженого Кабміном, на 268 тис. грн, тобто 89,5% від суми закупівлі. У останніх двох тендерах договір також уклали із ТОВ «Бадм-Б».

«Медичний центр «М.Т.К.» належить Володимиру Мирончуку (15%), Наталії Марченко (15%) та кіпрській компанії «Сіа Емтеко Холдинг» (Sia Emteko Holding). З початку року фірма отримала понад 2 тисячі державних замовлень на 558 млн грн.

ТОВ «Бадм-Б» зареєстровано у місті Дніпро, а його власником є Олександр Дитяковський. З початку 2020 року фірма підписала майже 4 тис. контрактів на 595 млн грн.

Підготували за підтримки МФ Відродження