- NGL.media - https://ngl.media -

Гроші на COVID-19: Хто поділив бюджет на подолання пандемії в Івано-Франківській області

16.07.2020 @ 08:30 в Розслідування

Найбільше коштів для закупівлі медичних товарів та медикаментів для лікування коронавірусної інфекції COVID-19 в Івано-Франківській області на даний час освоїла Івано-Франківська центральна міська клінічна лікарня. Станом на 1 липня 2020 року лікарня уклала 35 угод на 7,76 млн грн.

Загалом в області медичні заклади та державні організації за цей час уклали 1396 угод на загальну суму 70,88 млн грн.

***

Нагадаємо, з часу оголошення пандемії COVID-19, Кабмін запровадив спеціальну процедури звітування для проведення медичних закупівель для забезпечення лікарень медичними товарами. Для прийому пацієнтів хворих на коронавірусні інфекцію, в Івано-Франківській області було визначено спочатку дев’ять опорних лікарень, а потім їх стало 13.

Разом 13 опорних лікарень Івано-Франківської області закупили медичних товарів та медикаментів на 37,77 млн грн, що склало 53% від суми загальних закупівель в області за спеціальною процедурою. 

Івано-Франківська центральна міська клінічна лікарня, яка є першою у рейтингу, основні кошти витратила на закупівлю рентгенівськог [1]о апарату та апарату [2] ультразвукової діагностики за 1,3 та 1,28 млн грн відповідно. Крім того, за даними Prozorro, лікарня придбала [3] п’ять моніторів пацієнтів на загальну суму 0,7 млн грн. Міська лікарня не купувала за спеціальною процедурою апарати штучної вентиляції легенів, але за словами [4] заступника головного лікаря Володимир Вовчука має дев’ять апаратів ШВЛ.

Нагадаємо, загалом лікарні Івано-Франківської області за спеціальною процедурою придбали [5] десять апаратів ШВЛ. А за даними [6] Національної служби здоров’я загалом в області наразі є 79 апаратів.

Щодо кількості проведених закупівель, то серед опорних лікарень найбільше їх провела Долинська багатопрофільна лікарня, яка уклала 113 угод на загальну суму 5,59 млн грн. Основні закупівлі лікарні – це медикаменти.

Хто найбільше купував

Значні замовлення через спеціальну процедуру робили не лише лікарні, але й інші бюджетні установи. Зокрема, серед найбільших замовників є і департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА, який купував, і медикаменти, і засоби індивідуального захисту на загальну суму 2,26 млн грн та уклав 8 угод. А от Коломийська інфекційна лікарня до 1 липня провела лише одну закупівлю за спеціальною процедурою, але на суму 1,2 млн грн. Лікарня придбала апарат штучної вентиляції легенів «Ювент-А».

У кого найбільше купували

Основними постачальниками необхідних під час пандемії товарів в області стали місцеві підприємства. Саме вони посіли перші місця в рейтингу. Варто також зауважити, що завдяки місцевим підприємцям в області не було значних переплат за засоби індивідуального захисту, як це було в інших областях. Тут Учбово-виробниче підприємство українського товариства глухих за короткий період майже закрило потребу в масках, та тримало стабільно низьку ціну у 5-6 грн. Щоправда, до рейтингу найбільших постачальників воно не увійшло, але отримало замовлень на 185,35 тис. грн.

Десять найбільших постачальників загалом розподілили між собою 22,86 млн грн, що склало 32 % від загальної суми закупівель у 70,88 млн грн.

Найбільше коштів від бюджетних замовників області отримало ТОВ «Іва-Фарм», яке в період до 30 червня уклало 22 угоди на суму 3,9 млн грн. Фірма є постачальником медикаментів. Засновниками підприємства є івано-франківці Іван Венгринюк, Микола Данилюк та Богдан Шупенюк. Останній також є директором підприємства. Фірма працює на ринку вже понад 25 років. Власники також співолодіють ще низкою компаній з продажу медичних товарів, зокрема ТОВ «Фармацевтична фабрика».

Другу позицію в рейтингу посіло ще одне давне підприємство з Івано-Франківська ТОВ «Іводент», яке є постачальником медичних товарів та обладнання. Власниками його є Василь Носик та його донька Ірина Носик. Зокрема, фірма постачає лікарням засоби індивідуального захисту, медичні матеріали, а також кисень. За цей час фірма уклала 119 угод на 3,17 млн грн.

Третю позицію також посіла фірма яка продає засоби захисти ту медичні матеріали – приватне підприємство «Глорія-ІВ» отримало 45 контрактів на 3,07 млн грн. Засновником фірми є Ігор Іванишин, який вже неодноразова згадувався у  матеріалах «Наших грошей. Львів». Крім того, як приватний підприємець Ігор Іванишин також бере активну участь у закупівлях в Івано-Франківській області і з початку дії карантину до 30 червня отримав [7] замовлень на 1,43 млн грн.

Місцевим замовникам не заважає укладати угоди той факт, що підприємство «Глорія-ІВ» фігурує у кримінальному провадженні, а сам Іванишин обвинуваченим [8] у шахрайстві, як його директор. Керівника «Глорія-ІВ» звинувачують [9] у завищенні цін та привласненні бюджетних коштів під час закупівлі медичних матеріалів три роки тому у змові з посадовими особами Івано-Франківської ОДА.

В рейтинг найбільших постачальників також потрапило комунальне підприємство «Обласний аптечний склад», яке отримало замовлень на 2,92 млн грн.

***

Станом на 15 липня в Івано-Франківській області зареєстровано 3178 (1246 одужали) випадків захворювання на коронавірусну інфекцію COVID-19.

Про те, як поділили на Буковині гроші для боротьби з COVID-19, – читайте тут [10].

Підготували за підтримки МФ Відродження


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/07/16/groshi-na-covid-19-hto-podilyv-byudzhet-na-podolannya-pandemiyi-v-ivano-frankivskoyi-oblasti/

URLs in this post:

[1] рентгенівськог: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-04-22-000138-b#tender

[2] апарату: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-06-11-006846-b#tender

[3] придбала: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-06-12-001839-a#tender

[4] словами: https://firtka.if.ua/blog/view/zastupnik-golovnogo-likaria-tsmkl-volodimir-vovchuk-pro-covid-19-likuvannia-profesiine-vigorannia-ta-khvist-pandemiyi?fbclid=IwAR2ZZXJo98sffVyS7B62ZE1eZ5zJIskTjunyZi5qNBoXxgZlvRp7AHiDe64

[5] придбали: http://ngl.media/2020/07/01/ivano-frankivski-medyky-infektsionisty-otrymayut-shhe-dva-aparaty-shtuchnoyi-ventylyatsiyi-legen/

[6] даними: https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/likarni-covid

[7] отримав: http://ngl.media/2020/04/02/ivano-frankivska-likarnya-prydbala-protyepidemichni-kombinezony-u-oblasnogo-rentgenologa-zvynuvachenogo-u-shahrajstvi/

[8] обвинуваченим: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/87439089

[9] звинувачують: http://ngl.media/2020/05/22/likarnya-v-rogatyni-pereplatyla-za-medychni-lizhka-ponad-30-tys-grn-frankivskomu-likaryu-shahrayu/

[10] читайте тут: http://ngl.media/2020/07/14/80-miljoniv-proty-koronavirusu-v-chernivtsyah/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.