21-річний тернопільський підприємець продає медичні маски місцевим медикам за завищеною ціною

01 Липня 2020

Тернопільський центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф протягом 22-24 червня замовив медичні захисні маски по 9,50 грн за одиницю. Таких масок придбають 7,2 тис. штук, відтак загальна сума договорів становить 68,4 тис. грн.

Однак протягом останніх двох тижнів медичні маски у Тернопільській області замовляють за значно дешевшими цінами. Наприклад, Заліщицька центральна районна лікарня замовила їх по 7,15 грн за одиницю, а Гусятинський центр первинної медико-санітарної допомоги закупить товар по 6 грн. Ще дешевше маски замовила Тернопільська комунальна міська лікарня №2 – по 5,90 грн. Що більш, Кременецька районна комунальна лікарня придбає їх по 3,15 грн за одиницю, а Козівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги − по 3 грн.

Медичні маски для центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Тернополі постачатиме підприємець Олександр Соляр. Він зареєстрований з 2018 року в Тернополі. Протягом 2019-2020 років 21-річний підприємець отримав замовлень на 2,56 млн грн, враховуючи поточні угоди.

Підприємницьку діяльність також веде і батько Олександра Соляра – Мирослав Соляр, який вперше зареєструвався у 2009 році. Через вісім років, у 2017 році, Мирослав Соляр припинив свою діяльність, а вже через рік зареєструвався заново в один день разом зі сином. Протягом 2019-2020 років він підписав договорів на 1,96 млн грн.

Нагадаємо, що з початком пандемії коронавірусу в світі медична маска подорожчала найбільше з усіх медичних товарів. Протягом січня-квітня в Україні ціни на медичні маски у п’яти областях Західної України зросли від 50 копійок до 20 грн за штуку. За такою ціною їх вже в кінці березня купували бюджетні установи у Чернівецькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Тернопільській та Львівській областях.

До середини квітня ціна коливалася від 13 до 18 грн, а потім почала поступово спадати. На сьогодні бюджетні установи купують медичні маски по 5-6 гривень за одиницю. Проте в державі досі не працює механізм регулювання цін в надзвичайній ситуації, тому жодної гарантії, що ціни знову не зростатимуть немає.

Детальніше про те, як зростали та падали ціни на захисні маски у вищезгаданих областях Західної України, хто винен у їхній необґрунтовано дорогій ціні та чому держава не проконтролювала цей ринок, читайте в тексті нашої редакції − «Всі з’їхали з глузду».

Підготували за підтримки МФ Відродження