- NGL.media - https://ngl.media -

Ціна захисту: чому звичайна одноразова медична маска подорожчала під час карантину найбільше з усіх товарів

22.06.2020 @ 10:00 в Новини

Протягом січня-квітня в Україні ціни на медичні маски у п’яти областях Західної України зросли від 50 копійок до 20 грн за штуку. За такою ціною їх вже в кінці березня купували бюджетні установи у Чернівецькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Тернопільській та Львівській областях.

«Наші гроші. Львів» розібрались, як зростали та падали ціни на захисні маски у вищезгаданих областях Західної України. Де вони були найвищими, а в якій області ціни не перетнули межі розумного і чому. Хто винен у тому, що бюджетні установи купували необґрунтовано дорогі маски, а держава не змогла проконтролювати ціни на цей соціально важливий товар. Про це йдеться в тексті Марії Ревер та Олександра Тартачного «Всі з’їхали з глузду». [1]

До середини квітня ціна коливалася від 13 до 18 грн, а потім почала поступово спадати. На сьогодні бюджетні установи купують медичні маски по 5-6 гривень за одиницю.  Проте в державі досі не працює механізм регулювання цін в надзвичайній ситуації, тому жодної гарантії, що ціни знову не зроставатимуть немає.

Наприклад, проєктний координатор консалтингової компанії «SpireLex» економіст Максим Столярчук вважає, що попри об’єктивні причини зростання ціни, як то підвищення вартості сировини, збільшення оплати праці за додаткові робочі зміни тощо, основною причиною росту цін стали дії спекулянтів.

Він переконаний, що відпускна ціна маски з виробництва мала б коливатись від 5-10 грн в залежності від її якості. А ціни у 12-40 грн, які фігурували в інформаційному просторі, були зумовлені саме ланцюжком спекулянтів – чим більша була ціна на маску, тим більше було посередників, які претендували на розподіл доходу від зведення продавця з покупцем.

Не спрацювало також і державне регулювання. В кінці березня Верховна рада ухвалила закон, згідно з яким контроль за цінами повинен був відбуватись за допомогою встановлення граничних цін. Для його виконання Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою затвердив перелік найпотрібніших товарів. Але замість встановлення граничних цін, постановою передбачається декларування ціни.

“Це абсолютно недієвий механізм. Визначити межі відповідальності досить важко, адже в самій постанові вона не передбачена. Це декларативна постанова. За законом штрафи передбачаються за перевищення граничних цін, а вони не встановлені. Тому притягнути когось до відповідальності досить складно», – зазначає керівник напрямку адвокатування комунікаційної платформи «Ліги антитрасту» Галина Верцімаха.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/06/22/tsina-zahystu-chomu-zvychajna-odnorazova-medychna-maska-podorozhchala-pid-chas-karantynu-najbilshe-z-usih-tovariv/

URLs in this post:

[1] «Всі з’їхали з глузду».: http://ngl.media/2020/06/22/vsi-z-yihaly-z-gluzdu/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.