АМКУ оштрафував компанії Дубневичів на понад півмільйона гривень

Ярослав (ліворуч) та Богдан Дубневичі у Верховній Раді. Фото: Олег Федонюк

Львівське територіальне відділення Антимонопольного комітету України оштрафувало близькі до братів Дубневичів компанії ТОВ «Птахофабрика «Давидівська» і ТОВ «Агропромислове підприємство Львівське» за змову на торгах. Відповідне рішення опублікували на сайті АМКУ.

Фірми імітували конкуренцію на 9 тендерах, отож отримають по 279 тис. грн штрафу, тобто 558 тис. грн сумарно. АМКУ розпочало розслідування за зверненням наших партнерів «Центр громадського моніторингу і досліджень».

Про конкуренцію цих пов’язаних компаній «Наші гроші.Львів» пишуть регулярно з 2013 року. АМКУ оштрафував фірми за закупівлі, які відбувались з 2016 по 2019 роки. Компанії розігрували тендери на закупівлю піскосуміші й у 2019 році продавали її вдвічі дорожче ніж у 2018-му, хоча вартість реагентів значно не зросла.

«Птахофабрика «Давидівська» належить Роману та Галині Співакам. До 2011 року Роман Співак керував ТОВ «Телерадіокомпанія «Галичина», власником якої були народні депутати Богдан та Ярослав Дубневичі, пізніше власність перейшла до їх дітей. Крім того, Роман Співак разом із батьком Володимиром Співаком були першими власниками ТОВ «Експозиція» – офіційного дилера продукції іншого підприємства Дубневичів – ТОВ «Корпорація КРТ».

Керівником цього підприємства є Юрій Доскіч, який ще у 2010 році балотувався до Зубрянської сільської ради і вказував, що працює начальником відділу у ТОВ «Агропромислове підприємство «Львівське». Також Юрій Доскіч керує фірмою Павла Дубневича ТОВ «Ансвіт».

ТОВ «Агропромислове підприємство «Львівське» раніше належало народним депутатам від БПП Ярославу і Богдану Дубневичу. У листопаді 2019 року вони переписали фірму на своїх синів: Павла та Юрія Дубневичів.

Окрім зв’язків щодо власності, «Птахофабрика «Давидівська» виступала технічним учасником і часто не завантажувала необхідних документів, навіть цінової пропозиції.

Також АМКУ зазначив, що обидві компанії мають господарські відносини і здійснюють між собою грошові перерахунки. Також кілька осіб є працівниками обох фірм, а крім того, обидві компанії використовували спільні телефони та однакову IP-адресу.

Окрім штрафу, рішення Антимонопольного комітету означає, що фірми не можуть брати участь у відкритих торгах впродовж трьох років.