Група пов’язаних учасників на Львівщині «розпиляла» 200 продуктових тендерів

01 Червня 2020

Фото умовне, джерело: Львівська міська рала

Дві компанії, «Гал Проф Центр» і «Торговий дім «Бізнес-центр», та дві підприємиці Галина Федунь і Христина Кононович розіграли майже 200 закупівель на постачання продуктів харчування. Основними їх замовниками виступають відділи освіти районів Львова.

Причому підприємиця Галина Федунь із села Зимна Вода брала участь майже в 140 закупівлях, однак жодного разу не перемогла. Так само, як і підприємиця зі Львова Христина Кононович, – вона брала участь в понад 100 закупівлях, але підписала тільки два договори.

Жінки зареєструвались підприємицями 17 та 19 грудня минулого року, часто не подають на конкурс повний пакет документів, їх довідки виглядають однаковими. Їх поєднує регулярна участь в конкурсах із компаніями «Гал Проф Центр» та «Торговий дім «Бізнес-центр».

Так, «Гал Проф Центр» конкурувало з Кононович понад 40 разів і з Федунь – понад 60, а «Торговий дім «Бізнес-центр» – понад 40 та 50 разів відповідно.

На відміну від підприємиць дві компанії загалом отримали замовлень на постачання продуктів харчування на понад 70 млн грн, хоча зареєструвалися лише восени минулого року. Власницею та директоркою «Торговий дім «Бізнес-центр» є Олександра Гиз-Петришин, а «Гал Проф Центр» – Костянтин Кусяк.

Ще минулого року Костянтин Кусяк працював водієм «Агропродовольча промислова компанія». Ця фірма «розіграла» з пов’язаною компанією кількасот тендерів. Загалом було вже три пари пов’язаних між собою фірм, які реєстрували по черзі, вони розігрували кількасот тендерів, а потім після наших публікацій та звернень партнерів АМКУ штрафував їх.

Спочатку були:

  1. ПП «Галбізнес Груп» та ТОВ «Євро Фіш»,
  2. потім ПП «Агропродовольча промислова компанія» і ПП «Захід Інвест Торг»,
  3. а згодом ПП «Товарна база» і ТОВ «Продукти для всіх».

Всі ці компанії були оштрафовані АМКУ за антиконкурентні дії на торгах. Рішення про такі незаконні дії передбачають також заборону брати участь в торгах протягом наступних трьох років.  Таким чином оштрафовані фірми ліквідовували чи продавали, і вони переставали отримувати замовлення.

Так, директорка і власниця «свіжої» фірми «Торговий дім «Бізнес-центр» Олександра Гиз-Петришин була ліквідатором першої хвилі змовників: «Галбізнес Груп» та «Євро Фіш».

Накази про призначення директорів четвертої «генерації» змовників «Торговий дім «Бізнес-центр» і «Гал Проф Центр» містять однакові помилки, а статути посвідчені одним нотаріусом.

Як вже повідомляли «Наші гроші. Львів», довідки Галини Федунь містили аналогічний з довідками «Гал Проф Центр» текст. Повторювались номери документів і навіть помилки, хоча замовник не надавав шаблонів таких документів.

Так само можна знайти ідентичні помилки і в документах «Гал Проф Центр» і Христини Кононович. Наприклад, в цій закупівлі масла у них постійно співпадають навіть вихідні номери довідок, і є ідентичні помилки. Наприклад, шаблону цього документу учасникам не давали.

Щодо документів «Торговий дім «Бізнес-центр», то їх оформлення у порівнянні з іншими відрізняється, а ідентичні помилки відсутні.