Яремчанська лікарня купила дорогі дезінфікуючі рамки у підприємиці з сусіднього села

Одна рамка коштуватиме майже 25 тис. грн, хоча інші лікарні купують по 10-15 тис. грн
28 Квітня 2020

фото: Місто

Комунальне некомерційне підприємство «Яремчанська центральна міська лікарня» уклало угоду з приватною підприємицею з села Макуличин Іванною Жіляк на придбання чотирьох дезінфікуючих рамок загальною вартістю 99,9 тис. грн. Закупівлю проведено за спрощеною процедурою звітування згідно з ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Про це повідомляється на сайті електронних закупівель Prozorro.

Згідно з угодою, лікарня придбала «обладнання для проведення дезінфекції хімічним, механічним, фізичним, біологічним та комбінованими методами (автоматична дезінфікуюча рамка ДЗ-8)». Вартість однієї рамки становить 24,98 тис. грн. Заступник головного лікаря з економічних питань Соломія Фіняк спочатку повідомила, що дана закупівля була здійснена не за лікарняні гроші, а за кошти Яремчанської міської ради у якості благодійної допомоги. Дві з закуплених рамок вже встановлено, ще дві чекають на встановлення. Проте потім відмовилась від свої слів і сказала, що не знає джерела походження коштів.

Протягом останніх двох тижнів певна кількість українських лікарень також уклала угоди на придбання схожих дезінфікуючих рамок, що призначені для дезінфекції одягу людини, яка заходить чи виходить з приміщення. Принцип дії таких рамок полягає на тому, що коли людина проходить через неї, спрацьовує детектор руху, який відкриває клапан подачі рідини, яка під тиском розприскує  дезінфікуючу рідину через декілька форсунок, розташованих на рамці. Тиск у системі створює компресор, який подає повітря у ємкість, де знаходиться дезінфікуюча рідина. Дезінфекція відбувається на рівні плечей людини та нижче.

Автоматична дезінфікуюча рамка ДЗ-8 в Яремчанській  міській центральній лікарні. Фото Соломія Фіняк

Одним з основних постачальників цього обладнання сьогодні є ПрАТ «Барський машинобудівний завод» (Вінницька область), який розгорнув виробництво рамок з початку пандемії. Вартість рамок коливається в межах 10-15 тис. грн за одиницю. Наприклад, саме за 10 тис. грн у підприємства придбав рамку «Вінницький обласний клінічний госпіталь ветеранів війни», а «Гайсинська центральна районна лікарня» – за 14 тис. грн. В свою чергу «Любомльське територіальне медичне об’єднання» (Волинська область) заплатила заводу 15 тис. грн за рамку. Такі рамки купують і у приватних підприємців, наприклад, «Кодимська центральна районна лікарня» за 11,7 тис. грн.

Технологія виготовлення таких рамок не є революційною чи складною, тому в мережі можна знайти низку оголошень від різних приватних виробників з цінами від 9 тис. грн. Ціна у 24,98 тис. грн, які заплатила Яремчанська лікарня – є найдорожчою.

29-річна Іванна Жіляк зареєстрована приватною підприємицею менше ніж півтора роки тому – у листопаді 2018 року. Основний вид її економічної діяльності – «Видання довідників і каталогів». Ми попросили її прокоментувати закупівлю, але після того, як вона вислухала питання, зв’язок обірвався і  більше вона на дзвінки не відповідала.

Раніше тут було зазначено, що Іванна Жіляк є сестрою секретаря Микуличинської сільської ради, сусіднього з містом Яремче. Однак виявилося, що вони не родичі, а спільна адреса реєстрації є помилкою інформаційної бази. 

Пояснити високу вартість дезінфекційної рамки не зміг і приватний підприємець Сергій Волошин, який за словами Соломії Фіняк, займався цією поставкою для лікарні. Проте він запевнив, що в цій закупівлі виконував роль виключно кур’єра.

«Мене попросили привезти рамки, що я і зробив абсолютно безкоштовно», – сказав він в телефонному коментарі. При цьому Волошин запевнив, що з підприємицею Жіляк, яка уклала угоду, він не знайомий і просто приїхав за заданою адресою.

До речі, Сергій Волошин мешкає у місті Яремче і є депутатом районної ради міста Надвірна, що також поруч із місто Яремча, можливо, саме через депутатську діяльність він «дружить» в соцмережах з багатьма мешканцями округу, зокрема, і Іванною Жіляк.