Ні, Польща не скасовує карантин

24 Квітня 2020
24 Квітня 2020

Відео із заголовком “Польща скасовує карантин!” активно поширюється в соцмережах. Ми перевірили інформацію на офіційних урядових сайтах і можемо чітко сказати, що інформація про скасування Польщею карантину – маніпуляція, оскільки мова йде лише про послаблення обмежень.

Відео створило рівненське агентство з працевлаштування за кордоном “Перша віза”. При цьому сам ролик насправді розповідає про етапи пом’якшення карантину. Маніпулятивним є його титул, проте користувачі соцмереж, з огляду на коментарі, з якими поширюють відео, явно його не дивились.

Правдою є те, що з 20 квітня Польща почала поетапно послаблювати карантинні обмеження для своїх жителів. https://bit.ly/3avJ9NR

Перший етап – відкрили доступ до лісів та парків, але за умови обов’язкового використання захисної маски та дотримання дистанції 2 м (в лісі маски носити не треба https://bit.ly/2Y391hs). Також дозволили перебувати на вулиці дітям старше 13 років без дорослих. При цьому дитячі майданчики все ще залишаються забороненими. Збільшили кількість осіб, які одночасно можуть перебувати у великих магазинах – тепер це 1 особа на площу 15 кв.м. Те саме стосується й храмів та релігійних зібрань.

Важливо! Всюди люди повинні дотримуватися дистанції (2 метри) та прикривати обличчя в громадських місцях, працювати та вчитися дистанційно (за можливості), передбачена також ізоляція інфікованих та потенційно хворих людей.

Коли почнеться запровадження наступних етапів – точно невідомо. Як зазначено на урядовому порталі, це залежатиме від ситуації, зокрема, від кількості випадків, ефективності роботи системи охорони здоров’я і того, як виконуватимуть санітарні вказівки. “Це означає, що ми зможемо як прискорити впровадження нових послаблень, так і сповільнити зміни!”, – сказано в повідомленні.

Речник уряду Пьотр Мюллер сказав, що другий етап скасування обмежень, введених через пандемію коронавірусу, з великою вірогідністю розпочнеться в першій половині травня. https://bit.ly/3arh7mt

Наразі планується, що під час другого етапу послаблення карантину відкриють будівельні магазини і у вихідні дні, а також працюватимуть готелі, музеї та художні галереї.

Третій етап передбачає відкриття перукарень та косметичних салонів; магазинів в торгових центрах (зі значними обмеженнями). Також дозволять спортивні заходи до 50 осіб на повітрі без глядачів та відвідування садочків і шкіл з певними обмеженнями.

Під час четвертого етапу послаблення карантину відкриють масажні салони та солярії, тренажерні зали, фітнес-клуби, театри та кінотеатри.

Наголошуємо! Дати запровадження третього та четвертого етапу уряд Польщі не називає.

Станом ранок на 24 квітня в Польщі виявили понад 10,5 тисяч випадків COVID 19, з яких 454 хворих померли, 1944 – вилікувались. https://bit.ly/3asYCy5