80% пацієнтів помирають через підключення до апаратів штучної вентиляції легень? Ні

15 Квітня 2020
15 Квітня 2020

80% пацієнтів помирають через підключення до апаратів штучної вентиляції легень. Це маніпуляція. 

Таку інформацію озвучують з посиланням авторитетне американське інформаційне агентство Associated Press. То що ж написано в першоджерелі? По-перше, не має нічого про те, що причиною смерті 80% пацієнтів стало підключення до апаратів штучної вентиляції легень (далі ШВЛ). 

Видання лише повідомляє, що кількість смертей серед пацієнтів, які були підключені до апаратів ШВЛ, зросла із звичної статистики у 40-50% до 80% і більше для хворих на коронавірус, які були підключені до “вентиляторів”. Тобто мова йде про зростання на 30-40%. І то – не у всіх лікарнях світу. https://bit.ly/3elr1JD 

У публікації розповідається про те, що ДЕЯКІ лікарі відмовляються від “вентиляторів” для хворих на вірус. Причиною стало те, що деякі лікарні повідомили про незвично високий рівень смертності пацієнтів із коронавірусом, які були підключені до апаратів ШВЛ.

Видання повідомляє, що загалом від 40 до 50% пацієнтів із важким респіраторним дистресом (набряком легенів), які були підключені до “вентилятора”, померли. Водночас зафіксовано смертність 80% або більше хворих з коронавірусом, які були підключені до апаратів у Нью-Йорку. Вищий рівень смертності зафіксували і в інших країнах. Втім Associated Press чітко зазначає, що причина цього явища точно невідома. 

Чи апарати ШВЛ погіршують ситуацію для хворих на коронавірус пацієнтів? Це спекуляція. Аби точно стверджувати, що апарати погіршують ситуацію для хворих на коронавірус, потрібно провести дослідження. Лікар Камерон Кайл-Сіделл каже, що досі немає точних даних про кількість хворих, які вилікувались від коронавірусу, та до яких були застосовані апарати ШВЛ, оскільки багато з них досі підключені до апаратів. https://wb.md/2Rz8uzR 

І раніше було відомо, що штучна вентиляція може погіршити травму легенів, – цитує Associated Press фахівця з респіраторного лікування в клініці загального профілю в Торонто Едді Фена.

Медики не приховують ризиків пошкодження легенів в процесі штучної вентиляції. Вони наголошують, що важливо проводити своєчасну, а не передчасну інтубацію хворих. Основними критеріями для підключення до апарату є: зупинка серця, респіраторний дистрес-синдром (набряк легенів) та гіпоксемія (зниження вмісту кисню у крові) https://cutt.ly/tt09UKx.

Апарат штучної вентиляції легенів забезпечує підтримку дихання пацієнта. Принцип його роботи називається “вентиляція з позитивним тиском” – апарат закачує в легені дихальну суміш, коли пацієнт не може дихати самостійно. 

Існує два типи вентиляторів – інвазивний і неінвазивний. Останній – передбачає маску, яка щільно прилягає до обличчя і може використовуватися навіть в домашніх умовах. 

При інвазивній вентиляції легенів кисень подають через трубку, яку вводять пацієнту через інтубацію – трубку вставляють через ніс або рот. В деяких випадках проводять хірургічну операцію – трахеотомію, коли в нижній частині шиї роблять невеликий розріз і трубку ШВЛ вводять через нього. Люди, які підключені до апарату ШВЛ з інвазивною вентиляцією, не можуть ні говорити, ні їсти, ні пити. Їх доводиться штучно годувати через трубку. Така вентиляція досить болюча, тому пацієнтів зазвичай вводять в медикаментозний сон, за допомогою анестезії.

У статті Associated Press також наголошується, що пацієнти з коронавірусом перебувають на апаратах ШВЛ набагато довше, ніж пацієнти з іншими респіраторними хворобами. Так, для хворих на інфекційну пневмонію – це день-два, у той час як заражені коронавірусом можуть бути на апараті 7-15 днів. А медики все ще шукають оптимальні протоколи лікування.