Тернопільські та мукачівські медики придбають апарати для вентиляції легень на 200 тис. грн дорожче, ніж колеги в інших регіонах

Замовили апарати моделі V8600. Всього 13

Фото ілюстративне. Джерело: 0372.ua

Тернопільська база спеціального медичного постачання та Мукачівська центральна районна лікарня уклали договори із ТОВ «Медгарант» на закупівлю апаратів для штучної вентиляції легень. Загалом придбали 13 апаратів, а сума контрактів становить 11,8 млн грн.

У мукачівській лікарні 27 березня замовили три апарати ШВЛ моделі V8600 за 2,7 млн грн, а тернопільська база спеціального медичного постачання – 10 апаратів цієї ж моделі за 9,12 млн грн. Процедуру провели без аукціону, за спрощеною процедурою для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19.

Вартість одного апарату ШВЛ в обох тендерах майже однакова. Обом установам ТОВ «Медгарант» продає апарати для вентиляції легень по майже однаковим цінам: 913-913,5 тис. грн з ПДВ. Менш ніж два тижні тому аналогічний товар фірма продавала дніпровській лікарні за значно нижчою ціною. Тоді вартість медобладнання становила близько 730 тис. грн.

Також низка медичних закладів України нещодавно купували аналогічне медобладнання. Більшість із них закупили апарати ШВЛ на 200 тис. грн дешевше, ніж у вищезгаданих закупівлях. Наприклад, житомирська лікарня №1 купувала 26 березня апарати для вентиляції легень за 718 тис. грн за одиницю. За такою ж ціною їх придбала житомирська лікарня №2 та миколаївська лікарня №1. В усіх випадках постачальником товару є ТОВ «Компанія Елдімед». У Южноукраїнську, де контракт уклали також із ТОВ «Медгарант», ціна ШВЛ також становить 913 тис. грн.

ТОВ «Медгарант» зареєстровано у Києві, а його власником є Олександр Островський. Із початку 2019 року отримало 132 держзамовлення на 601 млн грн. Також фірма фігурує в низці кримінальних проваджень зокрема пов’язаних із привласненням майна. Фірма продала держпідприємству «Хмельницька служба єдиного замовника» томограф за 8 млн грн, хоча його вартість для компанії становила 6,74 млн грн. Як сказано в судових ухвалах, передбачені граничні постачальницько-збутові надбавки до 10%, а «Медгарант» здійснив націнку вартості на 18,9% , тобто 1,27 млн грн чим, за версією слідства, завищив його вартість на майже 600 тис. грн.

Публікація підготовлена за підтримки МФ Відродження