Коронавірус створили штучно, аби вбивати представників монголоїдної раси?

Ні. Це ще один конспірологічний фейк
19 Березня 2020
19 Березня 2020

“Коронавірус створили штучно, аби вбивати представників монголоїдної раси. А тому в українців є шанс. Якщо ж відбудуться мутації, і цей вірус почне вражати всіх без винятку, тоді… Практично, судний день”. Ловіть ще один конспірологічний фейк.

Це не кадри з апокаліптичного фільму, а ціла купа реальних публікацій в медіа, в яких реальні факти перемішані з вигаданими, щоб переконати людей, що коронавірус штучний, його створили в Ухані за участі вчених Канади та США. Вгадайте, хто його “заніс” в Україну? Правильно, північний сусід.

Так, справді в Ухані є інститут вірусології Академії наук Китаю, який займається біологічними розробками. Журналісти посилаються на статтю про дослідження вченого із цього інституту, але замість того, щоб написати суть статті, придумують, що китайці “схрещують кажанів та віруси”. Однак це брехня.

У новині за 2018 рік написано, що дослідники вивчали імунні механізми летючих мишей, які дозволяли їм переносити віруси і при цьому не хворіти. Про жодне схрещення не йшлося. Зазначалося про нове дослідження, під час якого в організмі летючих мишей виявили коронавірус – збудник епідемії смертельної діареї у поросят. https://bit.ly/2WnhIm1 http://bit.ly/2WpVaRo Дослідження – тут https://go.nature.com/33tXybo

Автором цього дослідження був Чжоу Пен. Саме його журналісти називають «батьком» нинішнього коронавірусу. І єдиний доказ – це його дослідження про діарею в поросят.

Ще одним “достовірним” джерелом журналісти вказують “достатньо поінформованого” Станіслава Бєлковського. Саме він озвучив тезу, що вірус створили за сприяння американських та канадських вчених.

Бєлковський – не вірусолог, не лікар. Це російський політтехнолог та політичний радник, за освітою програміст. Однак він сміливо розказує, що штучно створений коронавірус вражає тільки представників монголоїдної раси, тобто він “расово вибірковий”. І це також відверта брехня. Вірус вражає інші раси. Бачимо це на прикладі усього світу.

Озвучив Бєлковський цю брехню на ютуб-каналі “Vласть vs Vлащенко” української журналістки Наталії Влащенко ще 1 лютого цього року. Влащенко, нагадаємо, працює на телеканалі ZIK, який належить нардепу від «Опозиційного блоку» і соратнику Віктора Медведчука Тарасу Козаку.

У розмові із Влащенко він заявив, що до “розробки” вірусу причетні канадські вчені. Подібні фейки також розганяли в січні цього року. Нібито коронавірус 2019-nCoV пов’язаний із перенесенням вірусів з національної лабораторії мікробіології (NML) в Канаді. Однак канадська влада вже повідомила, що це дезінформація. І заяви, зроблені в соціальних мережах, не мають фактичних підстав. Детальніше про спростування цього фейку писали канадські факт-чекери https://bit.ly/3dg2Ewj

До речі, сайт на якому вперше написали про “канадський слід” – Zero Hedge, неодноразово звинувачували в публікації дезінформації.