Чотири міста купили німецькі тест-системи для виявлення коронавірусу COVID-19

13 Березня 2020

Чотири українських міста замовили шість наборів реактивів німецького виробництва для визначення коронавірусної інфекції – Novel Corona Virus 2020 (WUHAN STRAIN) по 100 реакцій. Станом на вечір 12 березня в Prozorro було опубліковано 5 договорів на закупівлю таких реагентів у київського ТОВ «Біонікс Лаб».

У Дніпрі замовили два німецькі набори по 38,2 тис. грн. По стільки ж замовили реагенти і в Житомирі (два договори) та Вінниці. У Тернополі купили один набір дешевше за інших – за майже 35 тис. грн.

На своєму сайті «Біонікс Лаб» вказує, що 5 лютого передала першу в Україні тест-систему для виявлення коронавірусу Corona Virus 2020 (WUHAN STRAIN) виробництва Genekam Biotechnology AG до Центру Громадського здоров’я МОЗ Україна.

Genekam

Згідно з повідомленням МОЗ, 9 регіонів України закупили німецькі тест-системи для визначення коронавірусу COVID-19. Зокрема, тести буде доправлено в найближчі дні до Житомира, Тернополя, Дніпра, Вінниці, Києва, Рівного, Львова, Запоріжжя. Ймовірно, не всі договори наразі опубліковані в Prozorro.

Крім того, медзаклади купують швидкі тести для діагностики коронавірусу. В Одесі їх хочуть купити на понад 3 млн грн, у Житомирі – на понад 160 тис. грн.

Низку закупівель оголосили також київські медичні заклади, наприклад, замовляють китайський тест-експрес Bioeasy приблизно по 8 тис. грн за упаковку (по 25 шт в упаковці), в основному у комунального підприємства «Фармація».

Bioeasy. Фото Віталій Кличко

У коментарі Дивись.info т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Андрій Васько розповів, що наразі Львівщина очікує на надходження тест-систем для виявлення коронавірусу. «До тижня часу очікуємо на отримання експрес-тестів, які можуть бути проведені біля ліжка пацієнта, без лабораторного обладнання, і також очікуємо прибуття від МОЗ тест-систем для обласного лабораторного центру»,  – сказав він.