- NGL.media - https://ngl.media -

Міська рада не полишає надії побудувати готель на вулиці Вороного замість паркінгу

02.03.2020 @ 09:00 в Новини

Львівська міська рада ініцювала чергове громадське обговорення проєкту детального плану, обмеженого вулицями Вороного, Ліста та Руданського, Коперника, проспектом Шевченка та площею Міцкевича. Ділянка, через яку тут раніше виник конфлікт, – це стихійний паркінг на вулиці Вороного, де планують збудувати готель.

Стихійний паркінг на вулиці Вороного (фото: ЛМР)

Замовником проєкту детального плану є управління архітектури ЛМР, а платником – ТОВ «Ательєр». Особливих змін у детальному плані, який вже з 25 лютого доступний для ознайомлення у Ратуші, не відбулось – тут і далі планують готель на території стихійного паркінгу, він матиме ті самі шість поверхів, але бокові блоки плануються вже семиповерхові. У готелі буде орієнтовно 143 номери та 70 паркомісць. Громадське обговорення [1] відбудеться 6 березня.

Нагадаємо, що це не перша спроба затвердити детальний план цієї території, про що раніше вже писали [2] «Наші гроші. Львів». Попередній був скасований через суд мешканцями району, оскільки був погоджений з порушеннями законодавства – його затвердили рішенням виконавчого комітету, а не ухвалою сесії міської ради.

Мешканці району виступили проти будівництва тут готелю, але підтримували ідею паркінгу. Ідею будівництва шестиповерхового паркінгу міська влада розглядала ще з 2006 року. Однак сьогодні думка змінилась – експерти вважають це економічно недоцільним, крім того, паркінг збільшить транспортне навантаження на вулицю.

Проєкт детального плану

Також розробники ДПТ посилаються на державні будівельні норми (ДБН), які рекомендують в історичному середовищі будувати виключно підземні паркінги.

Як пояснює експерт із містобудування Георгій Могильний, ця норма не є прямою забороною і будувати надземні паркінги в історичній частині також можна за відповідного обґрунтування:

«ДБН це завжди певні норми, які за великим рахунком не є законом. Бувають ситуації, коли паркінги можуть бути в тому числі надземними. Наприклад, паркінги для маломобільних груп повинні бути надземними і поряд з будинком. Тобто ситуації можуть бути різними.»

Додаткова проблема з майбутнім будівництвом може виникнути через досі відсутній у Львові історико-архітектурно опорний план (ІАОП), який регулює містобудування в історичному центрі і який місто не може затвердити [3] понад рік.

Норми ІАОП регулюють, в тому числі, і висотність забудови в історичному ареалі. Чи відповідатиме їм, наприклад, висотність готелю – невідомо. Щоправда, в мерії і раніше затверджували містобудівні умови та обмеження без цього документу. Зокрема, за останніх півроку виконком вже погодив будівництво двох готелів у центрі міста: на площі Міцкевича [4] та на вулиці Дорошенка [5].

Історико-архітектурний план також чітко вимагає проведення археологічних розкопок в історичній частині міста перед початком будівництва, а його відсутність дає можливості цього уникнути.

У грудні 2019 року, коли міська рада погоджувала розробку нового [6] ДПТ для району вилиці Вороного, міський голова Андрій Садовий наголошував, що цей документ необхідний, щоб зрозуміти майбутній вигляд цього району і побачити, що там може бути.

«Треба розробити детальний план і побачити, що там може бути. Ми говоримо про старт розробки детального плану, ми там нічого ще не будуємо», — говорив мер.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/03/02/miska-rada-ne-polyshaye-nadiyi-pobuduvaty-gotel-na-vulytsi-voronogo-zamist-parkingu/

URLs in this post:

[1] обговорення: https://city-adm.lviv.ua/public-hearings/276595-250220-250320-hromadske-obhovorennia-proektu-detalnoho-planu-obmezhenoi-vul-m-voronoho-vul-s-rudanskoho-vul-f-lista-vul-m-kopernyka-pl-a-mitskevycha-prosp-t-shevchenka-u-m-lvovi-ta-zvitu-pro-stratehichnu-ekolohichnu-otsinku-do-vkazanoho-detalnoho-planu-terytorii?fbclid=IwAR2MZVpa0WgjUelU_iO68Le_AO8EnRyq1KIu2hZFreQ3qBhNE3D69OHdH3M

[2] писали: http://ngl.media/2019/08/07/perelamaty-ratushu/

[3] затвердити: http://ngl.media/2019/11/12/316-dniv-bez-planu/

[4] Міцкевича: http://ngl.media/2020/02/07/vykonkom-dozvolyv-vlasnykovi-okko-zbuduvaty-gotel-na-ploshhi-mitskevycha-nezvazhayuchy-na-mistobudivni-porushennya/

[5] Дорошенка: http://ngl.media/2019/10/09/vykonkom-zakryv-ochi-na-porushennia-i-dozvolyv-don-tsi-kozlovs-koho-buduvaty-hotel-v-tsentri-mista/

[6] нового: https://city-adm.lviv.ua/news/culture/architecture-and-historic-heritage/274421-na-sesii-pidtrymaly-ukhvalu-shchodo-rozroblennia-detalnoho-planu-terytorii-obmezhenoi-vul-m-voronoho-vul-s-rudanskoho-vul-f-lista-vul-m-kopernyka-pl-a-mitskevycha-prosp-t-shevchenka

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.