Дрогобицька міськрада відмовилась отримати піар до кінця року лише за 1 гривню

31 Січня 2020

Виконавчий комітет Дрогобицької міської ради опублікував протокол про відміну закупівлі із висвітлення діяльності міськради у місцевій пресі. Хоча очікувана вартість за двома лотами зменшилась із 420 тис. грн до 31,5 тис. грн, тобто більш ніж в 10 разів, чиновники пояснили відміну торгів «скороченням видатків». Відповідне рішення опублікували на порталі Prozorro 30 січня.

За одним із лотів виконком намагався замовити 75 тис. см² газетної площі, на якій переможець розповідатиме про роботу міської ради, виконкому, посадовців та депутатів. Таку інформацію газета має публікувати не рідше ніж два рази на тиждень до кінця цього року.

Участь в аукціоні взяло три учасники, серед яких і редакція народного часопису «Галицька Зоря», яка в першому раунді зменшила ціну одразу на майже 100 тис. грн, потім в другому – ще на 175 тис. грн, і в результаті в останньому взагалі «впала» до 1 гривні.

Зазвичай  «ставка» у 1 грн у закупівлях буває помилковою. Однак обмежень щодо пониження цінової пропозиції немає.

Можливо, це пов’язано із конкурентом. Наступним учасником була Марія Кульчицька-Волчко (газета «Медіа Дрогобиччина»), яка запропонувала виконати роботи майже в 4 рази дешевше від очікуваної вартості – за 99 тис. грн.

Останнім претендентом є Олексій Дорофтей (газета «Вільне слово») з ціною в 375 тис. грн, який під час аукціону не знизив вартість ні на копійку.

Марія Кульчицька зазначає, що неодноразово брала участь у тендерах від дрогобицького виконкому, однак замовник жодного разу не уклав договір:

«Минулоріч на торги я подавалася тричі. Спершу не було конкурентів, тож торги відміняли. Двічі. Потім з’явилася конкурентка, я запропонувала нижчу ціну в  пропозиції. Але подала тоді неповний пакет документів. Не було скану паспорта і ще якогось формального документу. Ті торги теж визнані як такі, що не відбулися. А четвертий тендер виконком оголосив з тендерними умовами, які я тоді не мала змоги виконати, зокрема, вихід друком двічі в тиждень. Тож ті торги розіграли два учасника і кошти поділили».

Експерт із закупівель Мирослав Сімка зазначає, що «Галицька Зоря» та Олексій Дорофтей переважно конкурують лише між собою:

«Участь третього учасника (Марія Кульчицька) і значно вигідніша пропозиція за результатом другого раунду торгів змусила редакцію «Галицької Зорі» піти на крайній крок і знизити ціну до абсолютного мінімуму, фактично нереальної ціни. Або це могла бути описка, у що я не вірю».

Також Мирослав Сімка додає, що якщо закупівлю скасовують через «скорочення видатків» тендерний комітет повинен мати відповідне обґрунтування через що це сталося.

У другому лоті на послуги з аналітичного висвітлення діяльності (9 тис. см²) найдешевша пропозиція серед тих же учасників надійшла від Марії Кульчицької-Волчко – 31,5 тис. грн.

Отож сумарно виконком мав заплатити 31 501 грн за послуги. Ми звернулись за коментарем до секретаря тендерного комітету, який пояснив, що на останній сесії міської ради проголосували за зміни до бюджету. Така ухвала дійсно була 28 січня, однак текст ухвали наразі відсутній, а тому дізнатись наскільки зменшились видатки на ці послуги поки що не можна.

У випадку, якщо виконком захоче повторно провести закупівлю, він має надати нове обґрунтування щодо раптової появи коштів.