- NGL.media - https://ngl.media -

Мешканцям Під Голоском не вдалося скасувати містобудівні умови на будівництво багатоповерхівки

27.01.2020 @ 08:30 в Новини

Львівський окружний адміністративний суд 15 січня не скасував містобудівні умови та обмеження, видані ТОВ «Імперіал Град». Йдеться про будівництво багатоповерхівки в районі Під Голоском.

Позов про скасування містобудівних подало ОСББ «Малоголосківська 8д», яке вже два роки судиться з Львівською міською радою проти забудови цієї ділянки. Раніше ОСББ скасувало в судах детальний план території, завдяки якому фірма й отримала містобудівні умови.

На думку мешканців, містобудівні умови та обмеження, які були видані виконавчим комітетом ЛМР фірмі «Імперіал Град», є незаконними. Їх видали, враховуючи, що ділянка майбутнього будівництва належить до багатоповерхової забудови, однак це не так. Згідно із зонінгом, це територія садибної забудови. Також мешканці зазначили, що таке будівництво порушує будівельні норми та загрожує життю, адже в районі Під Голоском немає відповідної інфраструктури для таких робіт.

Місце будівництва (карта Google)

Виконавчий комітет Львівської міської ради проти позову мешканців заперечив. Основним аргументом було те, що містобудівні умови та обмеження видали фірмі «Імперіал Град», тому ОСББ не є учасником правовідносин. А своїм рішенням про видачу містобудівних умов та обмежень виконком не порушує прав мешканців.

Забудовник цієї ділянки «Імперіал Град» заявив, що ОСББ не навело аргументів про наслідки рішення виконкому. Крім того, воно не є власником ділянки, на якій зводять будівлю, а припущення про невідповідність будівельним нормам чи загрози життю є голослівними та ніяк не підтвердженими.

В результаті суддя Зоряна Лунь відхилила позов мешканців. На її думку, виконавчий комітет не мав підстав відмовити фірмі у видачі містобудівних умов та обмежень, адже на той момент детальний план території був чинним.

Також суддя погодилася, що містобудівні умови стосувалися тільки фірми «Імперіал Град», відтак оскаржуване рішення не породжує жодних прав та обов’язків для ОСББ, яке не навело обґрунтованих мотивів, як саме рішення виконкому порушує їхні права.

ОСББ подало апеляційну скаргу на рішення [1], однак суд залишив її без руху.

Фірма «Імперіал Град» отримала [2] містобудівні умови та обмеження у серпні 2018 року. Їй дозволили будувати багатоповерхівку висотою 40 метрів в урочищі «Голоско». Самі ж містобудівні видали на основі детального плану території, яким міська рада змінила садибну зону на територію багатоповерхівок.

Проти такої зміни виступили мешканці цього району ОСББ «Малоголосківська 8д», які подали в суд на виконавчий комітет. У жовтні 2019 року Восьмий апеляційний адміністративний суд скасував [3] цей детальний план. Наразі він є нечинним, однак міська рада планує виграти справу в касації.

Детальний план району Під Голоском затвердили ще у 2013 році. Через три роки до нього почали вносити зміни, якими зазвичай перетворювали садибні території на зони для багатоповерхового будівництва.

Нагадаємо, що фірма «Імперіал Град» належить львів’янину Андрію Мазуру. Він протягом 2016-2019 років був директором компанії «МС Імперіал». Це підприємство побудувало [4] житловий комплекс «Хмельницький парк» на самовільно захопленій ділянці (вул. Богдана Хмельницького, 230а). У 2017 році суд дозволив Львівській міській раді та забудовнику укласти мирову угоду та узаконити будівництво. Згідно з нею, компанія зобов’язалася передати міській раді 39 квартир.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/01/27/meshkantsyam-pid-goloskom-ne-vdalosya-skasuvaty-mistobudivni-umovy-na-budivnytstvo-bagatopoverhivky/

URLs in this post:

[1] рішення: http://reyestr.court.gov.ua/Review/86994471

[2] отримала: https://mbk.city-adm.lviv.ua/files/mbu_pdf/1850995965905864017/3f62f450-a570-11e8-8b6e-b7d6d21c3f95.pdf

[3] скасував: http://ngl.media/2019/10/30/sud-skasuvav-rishennia-vykonkomu-zavdiaky-iakomu-chynovnyky-zminyly-sadybnu-zonu-v-rayoni-pid-holoskom-na-bahatopoverkhivky/

[4] побудувало: http://ngl.media/2017/09/06/lvivska-meriya-uzakonyla-budivnytstvo-skandalnoho-zhk-khmelnytskyi-park-za-try-tysyachi-kvadratnyh-metriv/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.