«Тендерний рецидивіст» виступив технічним учасником на тендері з вивезення сміття в Дрогобичі

14 Січня 2020

Компанія «Еко-Прикарпаття» позмагалася з технічним учасником фірмою «Теркомбуд» на тендері із вивезення сміття у Дрогобичі. Під час аукціону конкуренти не знижували своїх пропозицій, а компанія «Теркомбуд» не подала на торги жодних документів. Крім того, діяльність фірми не пов’язана із вивезенням побутових відходів.

Сміттєсортувальна дільниця поблизу Дрогобича (фото: drohobych-rada.gov.ua)

Йдеться про 3,5-мільйонну закупівлю від КП «Комбінат міського господарства» Дрогобицької міської ради. Згідно з договором, фірма «Еко-Прикарпаття» вивозитиме сміття у Дрогобичі до кінця 2020 року.

Тендер на вивезення сміття у Дрогобичі провели лише з третьої спроби. Попередні два рази його скасували, оскільки на торги приходила лише одна компанія − «Еко-Прикарпаття».

Те, що компанія «Теркомбуд» не завантажила жодної довідки, може свідчити про антиконкурентні дії – зазначає експерт з публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» Юрій Кузько. Це, за його словами, та ситуація, коли другий учасник подає пусту пропозицію, щоб торги не скасували ще раз.

«Переважно так роблять ліниві змовники, які не хочуть готувати документи», − пояснює експерт.

Тернопільська компанія «Теркомбуд» − постійний підрядник у Дрогобичі, але досі займалась ремонтом вулиць, а не сміттєвими баками.

Протягом 2019 року «Теркомбуд» отримало замовлень на 22 млн грн. Частина з них виконувалась з порушенням законодавства. Фірма фігурувала у кримінальних провадженнях. У 2018 році колишній директор фірми Олег Капелусь визнав себе винним у підробці документів щодо ремонту центру позашкільної роботи з учнівською молоддю у Тернопільській області. Згідно з ухвалою, директор «Теркомбуд» збільшив обсяг робіт та зазначив у ній невиконані роботи, як-от встановлення колон та мощення бруківки. Кримінальне провадження закрили, оскільки Капелусь визнав свою вину, вчинив злочин невеликої тяжкості, допомагав правоохоронцям, а його правопорушення не завдало збитків.

Тепер ж компанію «Теркомбуд» підозрюють в участі у схемі привласнення бюджетних коштів вже у Львівській області. Кримінальне провадження стосується реконструкції площі Ринок у Дрогобичі. Згідно з ухвалою, комунальне підприємство «Управління комунального підприємства» Дрогобицької міської ради перерахувало підрядникові аванс за начебто виконані роботи, які пізніше надіслали зокрема й фірмі «Теркомбуд» та розподілили між учасниками ймовірної схеми.

Переможець поточних торгів компанія «Еко-Прикарпаття» зареєстрована 2015 року в Івано-Франківську. Її засновниками є Богдан Козак та Микола Радкевич. Протягом 2019 року фірма отримала замовлень на 4 млн грн, більшість з яких у Івано-Франківській області.