- NGL.media - https://ngl.media -

Львівський АМКУ повторно оштрафував тендерних змовників на понад чверть мільйона гривень

14.01.2020 @ 08:30 в Наслідки,Новини

[1]Адміністративна колегія Львівського тервідділення Антимонопольного комітету України оштрафувала ТОВ «ХоСаРо» і ТОВ «Градобуд-Престиж» загалом на 272 тис. грн за антиконкурентні дії на тендерах.

Компанії вдавали конкуренцію у двох закупівлях з реконструкції приміщень та системи енергопостачання для Західноукраїнського дитячого медичного центру, які відбувались у 2017 році, а загальна вартість становила понад 16 млн грн.

Відповідне рішення [2] ухвалили ще 23 грудня, однак на офіційному сайті львівського АМКУ воно з’явилось лише 9 січня.

Нагадаємо, що обидві компанії вже були оштрафовані Антимонопольним комітетом (також на 272 тис. грн) ще у березні 2019 року, про що також писали [3] «Наші гроші. Львів». Тоді фірми змагались за замовлення на реконструкцію теплиць у Брюховичах та будівництво очисних споруд у Червонограді, сума обох контрактів становила понад 100 млн грн.

[4]

Нові теплиці в Брюховичах (фото: Львівська обласна рада)

Окрім штрафу рішення Антимонопольного комітету означає заборону брати участь у відкритих торгах протягом трьох років.

Тому обидві фірми намагались оскаржити [5] це рішення через суд, і вже у квітні «Хосаро» звернулося до суду з позовною заявою щодо визнання цього рішення недійсним. Ще до розгляду справи по суті представники позивача попросили суд про «вжиття заходів забезпечення позову» – зупинення дії рішення АМКУ.

Компанія мотивувала це тим, що «неможливість брати участь в закупівлях, організованих державою як найбільшим замовником в Україні, призведе до втрат в господарській діяльності». В результаті суд задовольнив це прохання і 11 квітня зупинив дію рішення Антимонопольного комітету.

Аналогічну ухвалу отримала і фірма «Градобуд-Престиж». В обох випадках АМКУ намагався оскаржити ці ухвали, але їх не розглядали через несплату судового збору в розмірі 1921 грн.

Обставини пов’язаності двох фірм, за якими Антимонопольний комітет виніс нове рішення, фактично не змінились. Компанії вказували одну адресу та мають господарські відносини. Окрім цього, ТОВ «Хосаро» часто використовує свого конкурента «Градобуд-Престиж» у вигляді субпідрядника на роботи, які отримує за держзамовленнями. Також у тендерній документацій ТОВ «Градобуд-Престиж» надає лист-відгук від «Хосаро», де остання компанія характеризує фірму як «хорошого виконавця».

Директор «Градобуд-Престижу» Василь Загородний разом із виконробом «ХоСаРо» Володимиром Сехом є співзасновниками громадської організації «Західноукраїнське антикорупційне об’єднання». Володимир Сех у 2013 році був директором «Градобуду». Також обидві компанії внесли однакові зміни до кошторисів та використовували програмне забезпечення ліцензію, на яке має лише одна фірма, ТОВ «Хосаро».

ТОВ «Хосаро» зареєстроване у Львові, а його власниками є Володимир Хома (90%) та Володимир Мазур (10%).

ТОВ «Градобуд-Престиж» «прописане» у смт. Верхнє Синьовидне, Сколівського району, а його бенефіціарами зазначено Василя Загородного та Андрія Яцуру.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/01/14/l-vivs-kyy-amku-povtorno-oshtrafuvav-tendernykh-zmovnykiv-na-ponad-chvert-mil-yona-hryven/

URLs in this post:

[1] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2020/01/56.png

[2] рішення: http://www.amc.gov.ua/amku/doccatalog/document?id=88023&schema=lviv

[3] писали: http://ngl.media/2019/04/05/amku-oshtrafuvav-antykoruptsiynykiv-iaki-razom-rozpylialy-ponad-117-mln-hrn/

[4] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2020/01/cbd43c95ced3d7204a7a465101f2089f.png

[5] оскаржити: http://ngl.media/2019/06/04/firma-z-chornoho-spysku-amku-otrymala-na-tenderi-19-mil-yonnyy-pidriad/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.