Львівський АМКУ «забанив» фірми з одного будинку, які розіграли три мільйони на екскаватор для залізниці

13 Січня 2020

Адміністративна колегія територіального відділення Антимонопольного комітету у Львівській області оштрафувала компанії «Еврогрупмаш» та «Укрінтросервіс» на 136 тис. грн за антиконкурентні дії на торгах. Йдеться про їхню участь у тримільйонній закупівлі екскаватора для «Львівської залізниці». Відповідне рішення опублікували 9 січня на сайті АМКУ.

Екскаватор АТЕК-881, який купила залізниця (фото: engine-market.ua)

Про змову цих учасників на торгах «Наші гроші. Львів» написали ще в грудні 2017 року. Компанії були прописані за однією адресою та мали спільні номери телефонів. Також тодішній власник та директор «Еврогрупмашу» Олександр Трутненко був контактною особою на сайтах «Укрінтросервісу», зокрема, на одному з них представлений як «менеджер відділу автозапчастин». Крім того, конкуренти подали на торги схожі документи з однаковими помилками.

Компанії зустрічалися на торгах чотирнадцять разів, починаючи з 2016 року. В більшості випадків перемагала «Укрінтросервіс», а фірма «Еврогрупмаш» виступала як технічний учасник.

Після публікації новини юристи проекту «Тисни» (Bihus.info) надіслали звернення в АМКУ. Комітет також встановив, що конкуренти подали тендерні документи з однієї ІР-адреси та мали спільних працівників. Крім того, компанія «Укрінтросервіс» здавала в суборенду приміщення для фірми «Еврогрупмаш». Відтак кожна компанія 68 тис. грн штрафу. Вони також не зможуть брати участі у відкритих торгах протягом трьох років.

Протягом 2018 року компанія «Еврогрупмаш» отримала замовлень на 2 млн грн, а фірма «Укрінтросервіс» − на 2,4 млн грн. У 2019 році фірми не брали участі у державних тендерах.