Львівський АМКУ оштрафував харківських підприємців, які «розпиляли» дванадцять закупівель

30 Грудня 2019

Адміністративна колегія територіального відділення Антимонопольного комітету у Львівській області оштрафував підприємців Євгена Шепітька та Владислава Іванова на 136 тис. грн за антиконкурентні дії на торгах. Йдеться про їхню участь в закупівлі обладнання для смуги перешкод за системою «Барс» від 25 Навчального центру Військової служби правопорядку. Відповідне рішення опублікували 26 грудня на сайті АМКУ.

Вперше про змову цих учасників на торгах «Наші гроші. Львів» написали у травні 2018 року. Обидва підприємці вказали однакове місцерозташування – вул. Миргородська, 4. Також конкурентрів об’єднував харківський завод «Спортінвентар». Владислав Іванов був його офіційним дилером, а Євген Шепітько раніше працював там юристконсультом.

Смуга перешкод за системою Барс (фото: school-inter.com.ua)

Підприємці також подали на торги схожі довідки – з однаковими шапками та оформленням. Водночас Владислав Іванов не завантажив низки потрібних документів, а іншу частину довідок він подав на одну хвилину раніше, ніж суперник. Конкуренти також користувалися спільним номером телефону.

Учасники зустрічалися на торгах дванадцять разів, починаючи з 2016 року. В більшості випадів вигравав Євген Шепітько, а Владислав Іванов виступав як технічний учасник.

Після публікації новини юристи проекту «Тисни» (Bihus.info) надіслали звернення в АМКУ. Комітет також встановив, що конкуренти користувалися однією ІР-адресою та вели діяльність за однією адресою. Відтак кожен підприємець отримав по 68 тис. грн штрафу. Вони також не зможуть брати участі у відкритих торгах протягом трьох років.

Євген Шепітько та Владислав Іванов зареєстровані 2016 року в Харкові. Протягом 2018-2019 років перший отримав замовлень на 829 тис. грн, а другий – на 1,3 млн грн.