Львівську область навчить управляти відходами за пів мільйона гривень улюблений підрядник «Збиранки»

31 Жовтня 2019

Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації 30 жовтня підписав договір з ТОВ «Гафса» на розробку «Регіонального плану управління з відходами у Львівській області до 2030 року». Роботи коштуватимуть 590 тис. грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

План управління з відходами матиме п’ять розділів та стосуватиметься всієї Львівської області. В першому розділі опишуть особливості області – адміністративно-територіальний устрій, природно-географічний стан, демографічний, соціальний та економічний розвиток.

Далі в плані проаналізують, як область поводиться зі сміттям та хто за що в цій системі відповідає. В документі опишуть 12 видів відходів, зокрема небезпечні та промислові. Тут будуть дані те, скільки відходів утворено, отримано, спалено, утилізовано тощо за 10 років. Також опишуть фінансування програм у сфері управління з відходами. В плані буде список полігонів, сміттєсортувальних ліній, фабрик та інший установ, які переробляють чи утилізують сміття. Крім того, в документі зазначать полігони, які потрібно закрити або оновити.

Найдорожче коштуватиме планування майбутньої системи управління відходами – 200 тис. грн. Трохи менше обійдеться збір вихідних даних та аналіз теперішньої системи – 180 тис. грн. Ще 55 тис. грн заплатять за розробку системи, що буде моніторити виконання плану. Звіт про Стратегічну екологічну оцінку коштуватиме 46,6 тис. грн, а погодження та затвердження плану – 10 тис. грн.

Регіональний план управління з відходами до 2030 року розроблять згідно з Національною стратегією управління відходами в Україні. Документ буде готовий до 20 грудня цього року.

Участь у торгах, окрім переможця, взяли ТОВ «Центр ресурсоефективного виробництва» та міжнародна благодійна організація «Екологія-право-людина». Під час аукціону учасники знижували свої пропозиції від 25 до 200 тис. грн.

Компанія «Гафса» зареєстрована 1995 року в Стрию. Її власниками є Наталія та Ігор Ковальчуки та Наталія і Ярослав Кухарі. Протягом 2018-2019 років компанія отримала замовлень на 1,09 млн грн, не враховуючи поточної угоди. Серед цих замовлень – оновлення вентиляції на Грибовицькому полігоні за 90 тис. грн.

Це не вперше компанія «Гафса» працює на вищезгаданому полігоні. У 2008 році вона побудувала там систему дегазації. Ще в 2011 році в мерії зазначали, що завдяки цій системі на полігоні вже два роки немає згарищ і пожеж. Однак в тому ж році фірма «Гафса» не надала гарантій, що використовувати Грибовицьке сміттєзвалище можна найближчі чотири роки. Наразі їхня система дегазації зламана та засипана сміттям.

Компанія «Гафса» також фігурує в кримінальному провадженні щодо загибелі трьох пожежників під час пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі в травні 2016 року. Згідно з ухвалою, правоохоронцям дозволили перевірити документи, пов’язані з роботами на полігоні, − договори, дозволи, ліцензії, листування з ЛКП «Збиранка» тощо.