Сколівські освітяни купили дорогі інтерактивні панелі у тендерного махінатора з Миколаєва

29 Жовтня 2019

Відділ освіти Сколівської райдержадміністрації 24 жовтня за результатом відкритих торгів підписав договір на закупівлю інтерактивних панелей для опорних шкіл району із приватним підприємцем Анатолієм Суховерським на загальну суму 206,88 тис. грн. Про це стало відомо з порталу Prozorro.

Згідно з договором, за ці кошти придбають дві інтерактивні панелі, які використовуватимуть у Сколівській академічній гімназії. Придбали інтерактивні панелі моделі TS-65, вартість кожної, за договірною ціною, становить 103,44 тис. грн.

Натомість подібні панелі на ринку продають дешевше – в середньому від 73 до 84 тис. грн. Наприклад, компанія Компанія «Інтер Системс», дилером якого є приватний підприємець Анатолій Суховерський, продає інтерактивні панелі TS-65 за 75 тис. грн за одиницю.

Окрім переможця, участь у торгах взяло ще дві компанії: ТОВ «В2В Солюшнс» і ТОВ «Крео Сінержі». Обидві компанії пропонували ціну дешевшу, ніж переможець. Перша – 169,58, що на 37,3 тис. грн дешевше, а друга – 200,5 тис. грн, що відповідно, дешевше на 6,3 тис. грн. Однак тендерний комітет відхилив пропозиції обох компаній  через невідповідність технічних характеристик у обладнанні, яке пропонували ці фірми.

Приватний підприємець Анатолій Суховерський зареєстрований у місті Миколаїв (Львівська область), з початку 2018 року він вже уклав 5 угод на понад 1 млн грн.

Підприємець є одним зі своєрідного «кубла» приватних підприємців, які активно розігрували тендери від районних відділів освіти Львівської області. Зокрема, він разом із дружиною Галиною Суховерською та приватними підприємцями Ігорем Мазарчуком і  Романом Кушніром тривалий час вдавали штучну конкуренцію на тендерах від освітян Миколаївського та Жовківського районів, а також в Трускавці та ще низці міст. Для особливих потреб, коли бюджетникам треба укласти угоду з юридичною, а не фізичної особою, у групи ТОВ «Веско».

10 жовтня поточного року територіальна колегія АМКУ оштрафувала Анатолія Суховерського за порушення законодавства про захист економічної конкуренції. У рішенні зазначено, що під час торгів з закупівлі комп’ютерного обладнання, яке проводив відділ освіти Миколаївської райдержадміністрації, він та приватний підприємець Ігор Мазурчак використовували однакові IP-адреси та телефони, зазначали спільних працівників та допускали однакові помилки в документації. Обидва підприємці повинні сплатити штраф у розмірі 31 тис. грн, їм також заборонено брати участь в торгах протягом наступних трьох років.

В даному випадку, формально тендерний комітет Сколівської райдержадміністрації не порушив законодавство, оскільки його члени могли не знати про штраф АМКУ. Комітет зобов’язаний перевіряти, чи не оштрафований переможець тендеру лише перед оголошенням про намір укласти угоду, яке було оприлюднено 1 жовтня, а рішення АМКУ лише 10 жовтня.

Цікаво, що ще 12 вересня поточного року дружину підприємця Анатолія Суховерського Галину Суховерську також позбавили права участі в торгах, як і підприємство «Веско». Львівське обласне відділення АМКУ довело антиконкурентні та узгоджені дії та оштрафувало на 31 тис. грн – і підприємицю, і фірму.