Майже знесені

Чому із 17 незаконних забудов у Львові знесли лише одну
24 Жовтня 2019

Вчора апеляційний суд виніс рішення, згідно з яким в ЖК “Форест Хілл” у Львові забудовник повинен знести 8 із 12 поверхів. Однак, згідно з даними Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Львові (далі ДАБК) в місті ще донедавна було 17 незаконних забудов. Тобто таких, які здійснюють без необхідних документів або з грубим порушенням законодавства. Однак лише щодо чотирьох з них ДАБК позивається до суду щодо знесення.  

Чому не зносять усі незаконні забудови?

Є кілька причин. Основна полягає в тому, що знесення будівлі – це найсуворіший захід. Наприклад, після перевірки інспекція ДАБК спершу може просто оштрафувати забудовника або зобов’язати його усунути певні порушення (зробити документи, скорегувати проект тощо). Якщо проблемні питання узгодженні  — будівництво можуть продовжити. 

Навіть у випадку, якщо справа дійшла до суду, ще не все втрачено. Інколи забудовник і ДАБК з міськрадою йдуть на мирову угоду – узаконюють будівництво. Як правило, це стосується вже заселених будинків. Таким чином, у березні 2019 року узаконили будівництво ЖК “Галіція”, а у серпні 2017 року – ЖК “Хмельницький парк”. Традиційно умовами для мирової угоди є сплата штрафів, доопрацювання документів та передача певної кількості квартир у власність міста. 

Також власники деяких самобудів після перевірок і до винесення припису про знесення незаконно зареєстрували право власності на будинки. Згодом це дає їм можливість здати їх у експлуатацію і набути майнові права на будинок, що практично унеможливлює його знесення.  

“Щодо котеджів на Скнилівській ми подавали позов, але там вже зареєстровано право власності. Ми з ними довго боролись, але вони зареєстрували незаконно право власності, – каже Святослав Кіндратів начальник юридичного відділу інспекції ДАБК у Львові. – На Котка також незаконно зареєстровано право власності. Там була перша перевірка і припис про припинення робіт, наступним мав бути припис про знесення. Вони незаконно зареєстрували право власності і, відповідно, у нас вже не було підстав”. 

Також часто власниками стають через суд, як це сталось із будинком на Снопківській 18. Особи, які незаконно звели будинок, позивались проти одне одного до суду. Потім уклали мирову угоду, яка вже легально закріпила право власності за одним із фігурантів схеми. Детальніше про це “Наші гроші. Львів” писали у матеріалі “Кайдашева сім’я зі Снопківської”.

Є повноваження, але не має бажання

Окрім того, у деяких випадках в Інспекції ДАБК Львова просто немає можливості винести припис про знесення. Наприклад, серед незаконних забудов велика частина будов мають клас наслідків будівництва СС3. Міська інспекція не має повноважень контролювати такі об’єкти. Контроль над цими будівлями має здійснювати департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області. Серед них, наприклад, чотири будинки зведені ПАТ “Ірокс”, готель на Знесінні та ЖК “Львівська мрія”.

Єдиний судовий процес про знесення цих об’єктів, які нам вдалося знайти в судовому реєстрі, вів навіть не обласний департамент, а Державна архітектурно-будівельна інспекція України.

Процес стосувався будинку на вул. Шевченка, 418, який належить ПАТ “Ірокс”. У грудні 2016 року інспекція України програла справу, оскільки суд вирішив, що справа належить до цивільних (майнових), а не адміністративних. З його аргументами погодився апеляційний суд у травні 2017 року, де інспекція програла повторно. 

На запитання журналіста “НГ. Львів”, чи робить щось обласна інспекція для знесення цих незаконних забудов, в установі пообіцяли “при першій можливості” узгодити телефонний коментар начальника. Однак за три дні відмовились коментувати інформацію телефоном, пояснивши це тим, що розглядають лише письмові запити. 

Єдиний неповторний

Як правило, судовий процес щодо знесення будинку є тривалим, і рідко закінчується у першій інстанції, згодом боротьба продовжується в апеляційному та касаційних судах. 

Наразі лише один будинок у Львові було знесено. Він знаходився на вул. Личаківській, 259, судовий процес тривав з 2016 по кінець 2018 року.  Забудовник, ТОВ “Лідер Моноліт”, за приписом суду повинен був знести будинок, однак не нічого не робив, а тому у квітні цього року демонтувати будівлю розпочав підрядник, на що з міського бюджету виділили 2,8 млн грн. 

Знесений будинок фірми “Лідер Моноліт” (фото ЛМР)

Як пояснив начальник юридичного відділу Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю Львова Святослав Кіндратів, інспекція може знести будинок, а гроші за ці роботи потім має заплатити недобросовісний забудовник. 

На момент цієї розмови, тобто через майже півроку, “Лідер Моноліт” не повернув кошти. В такому випадку, відшкодування відбувається за рахунок майна компанії. Єдине майно “Лідер Моноліту”  — земельна ділянка на Личаківській, 259. Експерти оцінили її вартість у майже 3 млн грн, і зараз її продають. Вже відбулось два аукціони, але ділянки ніхто не придбав. Тепер відбувається третій етап. Якщо аукціон не відбудеться, то її забере місто. 

Це наразі єдиний випадок у Львові й в Україні взагалі, коли знесли незаконний житловий будинок. В інших випадках усе не так добре. Наприклад, низка незаконних забудов є у районі вулиці Варшавської. 

Мінус вісім поверхів

Один із будинків, які намагається знести інспекція  — ЖК “Форест Хілл” на вул. На Нивах, 11. Забудовник отримав документи на зведення індивідуального житлового будинку у зоні Ж-1 (зона садибної забудови), однак побудував 12-поверхівку. 

Суд задовольнив позов частково і постановив знести незаконно зведені вісім поверхів та залишити лише чотири, що відповідає функціональному призначенню зони Ж-1. Забудовник пішов в апеляційний суд, однак, як повідомила очільниця юридичного відділу Львівської міськради Гелена Пайонкевич, 23 жовтня апеляційний суд виніс рішення, згідно з яким залишив в силі рішення суду попередньої інстанції і постановив знести 8 із 12 поверхів незаконного будинку.  

ЖК “Форест Хілл” на вул. На Нивах, 11, де мають знести 8 поверхів (фото Асоціація західноукраїнських забудовників)

Замовником будівництва за цією ділянкою є Ганна Федорів, а будівництвом займалась фірма Global Development. Усі 88 квартир в будинку були продані, однак фактично досі не передані у власність офіційно та не здані у експлуатацію. Нині поліція проводить досудове розслідування за фактом шахрайства в особливо великих розмірах. 

Також ДАБК позивалась до обслуговуючого кооперативу “Престиж Умань”. Цей кооператив зводив будинок на вулиці Уманській, 4 без жодних дозвільних документів. У першій інстанції суд зобов’язав відповідача знести за власний кошт недобудований будинок. Рішення винесли у травні 2019 року, однак кооператив пішов в апеляційний суд. Наступне засідання суду відбудеться 7 листопада. 

Уманська, 4 (фото ЛУН)

Як зазначив Святослав Кіндратів, ситуація із незаконним самобудом на Уманській, 4 є дещо простішою, оскільки цей об’єкт будувався, коли міська інспекція почала виконувати свої повноваження, і вона зупинила будівництво на стадії фундаменту. В інспекції сподіваються, що апеляційний суд винесе рішення щодо знесення, але навіть у такому випадку існує низка труднощів. Це пов’язано із складністю демонтажу. Ділянка межує з сусіднім будинком і існує велика загроза порушити його цілісність.  

Також суд задовольнив позов інспекції до ГО “Наше ідеальне місто” щодо знесення самочинно збудованого будинку на вул. Варшавська, 22. Раніше на цьому місці був особняк, який, як і орендована ділянка, належав ГО “Наше ідеальне місто”. Однак, коли почали продавати квартири, зареєстрували обслуговуючий кооператив “Варшава Хоум”. 

В апеляційному суді ГО “Наше ідеальне місто” стверджувало, що будівельні роботи здійснювало не ГО, а обслуговуючий кооператив “Варшава Хоум”, яке набуло у власність частину квартир. У липні 2019 року суд скасував рішення першої інстанції, оскільки в подальшому кооператив продав квартири фізичним особам. На думку суду, якщо з’явилось право власності, то судовий спір повинен розглядати цивільний, а не адміністративний суд. 

“Ми з рішенням не згодні, тому що воно суперечить практиці Верховного суду, – сказав “Наші гроші. Львів” Святослав Кіндратів. – Ми подавали такі матеріали до розгляду в апеляції, однак суд їх не врахував. Окремо суд виніс ухвалу про перевірку Генеральною прокуратурою законності реєстрації права власності. Зараз є багато випадків у практиці Верховного суду, що у випадку, коли право власності набуте незаконно і об’єкт не зданий в експлуатацію, він не може бути об’єктом цивільних прав. Чому львівський апеляційний суд виніс таке рішення – невідомо. Ми звернулись до Верховного суду, але поки інформації про рух справи немає”. 

Схожа ситуація із самобудом на вул. Варшавська, 54. Інспекція провела шість перевірок за цією адресою, де будівництво здійснював обслуговуючий кооператив “Вілла Варшава”. І неодноразово штрафував забудовника через порушення будівельних норм (роботи велись без належних документів та дозволів). Кооператив не усунув порушення, тому інспекція звернулась до суду про знесення будинку. 

Втім у червні 2019 року суд відхилив позов, оскільки квартири в будинку були продані, і визначив категорію справи як цивільну. Інспекція подала апеляцію на це рішення. Апеляційний суд переніс розгляд справи на 12 листопада. 

ГО “Наше ідеальне місто” спочатку було зареєстроване в Жовкві, а потім перереєструвалось на вул. Варшавську, 22 у Львові. Засновниками ГО є Квітослава Бандурка та Володимир і Божена Закалюжні. У коментарі журналістам Закалюжна повідомила, що з 2011 року не має стосунку до організації і вийшла із складу засновників, хоча за даними реєстрів усі ці особи досі є засновниками ГО. Зараз директором є Роман Костевка, однак ще до лютого 2019 року ним був Мирон Кульчицький. 

Також Мирон Кульчицький є співзасновником усіх вищезгаданих обслуговуючих кооперативів, що будують без дозвільних документів: “Вілла Варшава”, “Престиж Умань” та “Варшава Хоум”. 

Саме з Мироном Кульчицьким, як головою кооперативу спілкуються люди, які придбали квартири на Варшавській 22, однак у коментарі журналістам заявив, що до будівництва за цією адресою не має жодного відношення.

Матеріал підготовлено за підтримки МФ Відродження

У якості головного зображення використано фото прес-служби ЛМР

Ми створили покрокову інструкцію з перевірки законності будівництва. Скористайтесь нашими порадами!