«!Фест» через суд наполовину зменшив вартість оренди «Львівської копальні кави» на площі Ринок

09 Жовтня 2019

Площа Ринок, 10 у Львові (автор Larichev)

Господарський суд Львівської області задовольнив позов товариства «Науково-технічна книга» до управління комунальної власності Львівської міськради про зменшення вартості оренди приміщення на площі Ринок, 10. В ньому працює кав’ярня «Львівська копальня кави», що входить до мережі ресторанів компанії «Холдинг емоцій !Фест». За рішенням суду тепер компанія буде платити за приміщення площею 631,5 кв. м 142,09 тис. грн на місяць замість пропонованих управлінням 336,9 тис. грн.

Товариство «Науково-технічна книга» звернулось з позовом до  управління комунальної власності, оскільки претендувало на зменшення оренди на підставі того, що «здійснило невід’ємних покращень приміщень» на 11,6 млн грн, що становить понад 20% оціночної вартості майна. А згідно з міським «Положенням про оренду майна територіальної громади м. Львова», орендар, який здійснив покращення приміщення на більше ніж 20% від його оціночної вартості, має право на застосування понижуючого коефіцієнту 0,5 до орендної ставки.

На зменшення оренди,після розгляду справи в суді також вплинуло те, що суд для розрахунку суми оренди залишив оціночну вартість приміщення чинну на 31 липня 2018 року – 56,27 млн грн. Та не врахував новий звіт, представлений управлінням, де вартість вже становить 66,73 млн грн.  Цей звіт наказом управління був затверджений 15 лютого 2019 року. На думку суду, на момент укладання угоди про оренду, чинним був саме попередній звіт. Крім того, на думку суду, нова оцінка була здійснена з порушеннями процедур та проведена без фактичного огляду об`єкта оцінки.

Суддя Господарського суду Львівської області також підтвердив, що компанія-орендар здійснила невід’ємні покращення приміщення  на 12,15 млн грн на першому та підвальному поверхах приміщення. Зокрема, «в частині фундаментів, підлоги, перекриття, стін, фасаду, віконних та дверних отворів, інженерного обладнання та комунікацій, а також сантехнічного та кухонного обладнання».

Кінцевими бенефіціарами ТОВ «Науково-технічна книга» є Дмитро Герасімов, Андрій Худо, Юрій Назарук та Назар Городецький.  Перші троє є також співвласниками ТОВ «Холдинг емоцій !Фест». А Городецький більше відомий тим, що є сином судді Галицького районного суду Людмили Городецької, яка свого часу приймала скандальні рішення щодо знесення лічниці Шептицького на вулиці Озаркевича.