Підозрювана в привласненні коштів фірма «Союзу організацій інвалідів України» оновить дерев’яну церкву в Жовкві

03 Жовтня 2019

Жовківський державний історико-архітектурний заповідник 17 вересня підписав договір з колективним підприємством «Центр комплекс» Львівської обласної асоціації інвалідів на комплексну реставрацію церкви Пресвятої Трійці за 5 млн грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

Підрядник оновить дерев’яна церкву Пресвятої Трійці, яка належить до світової спадщини ЮНЕСКО.

Окрім загальних реставраційних робіт, тут повинні встановити блискавкозахист та заземлення, відтворити декоративне художнє різьблення та оновити металевий 200-кілограмовий хрест.

Роботи завершать до кінця 2020 року. При цьому фірма отримає 138 тис. грн прибутку, а на зарплати працівникам піде 1,8 млн грн.

Вперше тендер на реставрацію церкви провели минулого року. Тоді переможцем торгів також стало підприємство «Центр комплекс» з пропозицією 3,9 млн грн. Згідно з даними Є-дата, замовник перерахував підрядникові 1,3 млн грн за тодішні роботи. Відтак теперішній тендер подорожчав на понад 2 млн грн.

Підприємство «Центр комплекс» фігурує в кримінальному провадженні щодо розтрати/привласнення чужого майна шляхом зловживання службовим становищем. Ця справа триває ще з 2016 року.

Згідно з ухвалами, «Центр комплекс» підозрюють у привласненні коштів під час ремонту та реконструкції низки будівель у Львові та Львівській області.

Слідчі встановили, що протягом 2016-2017 років фірма «Центр комплекс» вказувала в тендерних пропозиціях неправдиві дані про можливість виконувати великі обсяги робіт. Після перемоги підприємство неофіційно наймало робітників та обладнання, за що розплачувалося тіньовою готівкою. Пізніше службовці підприємства вносили в акти неправдиві завищені дані про виконані будівельні роботи, їхню вартість, працівників, обладнання та витрати. І на підставі цих документів замовники перераховували їм значні кошти, які підрядник скеровував фірмам з ознаками фіктивності та потім знову неофіційно використовував для будівельних робіт.

Наразі правоохоронці перевірили якість ремонту дитячого садочка на Сихові, вартість якого становила 18,5 млн грн. Вони встановили, що працівники «Центр комплекс» виконали ремонт лише частково. Зокрема, вони не виклали великої частини паркету, хоча вказали ці роботи як виконані у відповідних актах. Крім того, вартість окремих закуплених матеріалів перевищувала від 30% до 200%. Поки що слідчі перевіряють всі документи, пов’язані з кримінальним провадженням.

Підприємство «Центр комплекс» належить Львівській обласній асоціації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України». Протягом 2018-2019 років фірма отримала підрядів на 157 млн грн. Серед них – реставрація Поморянського замку за 15,6 млн грн та ремонт адмінбудинку Національного антикорупційного бюро за 8 млн грн.