Верхньобілківська сільрада вдруге відписала тендер на реконструкцію очисних споруд тендерному змовнику

17 Липня 2019

Верхньобілківська сільська рада Пустомитівського району за результатами відкритих торгів підписала договір з ТОВ «Грантзахід» на реконструкцію очисних споруд. Сума договору становить 6,85 млн грн, про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

Нагадаємо, два роки тому, у липні 2017 року, Верхньобілківська сільрада вже проводила тендер на реконструкцію очисних споруд. Тоді вартість робіт становила 5,7 млн грн, а у тендері взяли участь ТОВ «Компанія Вестінвест» і ТОВ «Західпласт». Остання фірма стала переможцем тендеру, а за кілька днів на сайті «Наші гроші. Львів» з’явилась стаття, де зазначалась пов’язаність цих підприємств.

«Компанія Вестінвест» належить Юрію Кужеї, а ТОВ «Західпласт» його швагеру – Тарасові Фургалу, обом їм також спільно належить ще одна компанія: ТОВ «З.Ю.Т.Р».  Згодом Антимонопольний комітет довів узгодженість дій компаній на торгах і оштрафував фірми на 130 тис. грн із забороною брати участь у тендерах протягом трьох років.

Проти переможця попереднього тендеру ТОВ «Західпласт» відкрито низку кримінальних проваджень: фірму підозрюють у привласненні державного майна під час ремонту вулиці Купчинського у Львові й під час робіт з реконструкції очисних споруд у м. Судова Вишня. Фігурантом ще одного провадження компанія стала і, зокрема, через роботи з реконструкції у селі Верхня Білка. Як стало відомо з останньої ухвали, під час реконструкції фірма нібито внесла в акт неправдиві відомості про закупівлю та доставку на об’єкт установки для очищення стічних вод «Біотал-100» вартістю 1,5 млн грн. Однак в ході огляду установку слідчі не виявили.

Разом із тим, за даними порталу використання публічних коштів E-data, Верхньобілківська сільрада виплатила ТОВ «Західпласт» за реконструкцію майже 4 млн грн з запланованих 5,7. За словами сільського голови Богдана Свистовича, фірма виконала майже всі роботи передбачені договором.

Новий тендер оголосили через коригування вартості робіт. Як пояснив сільський голова Богдан Свистович, необхідність коригування виникла, оскільки попередня фірма (тобто ТОВ «Західпласт») не завершила усіх робіт, а також через допроектування нових. Технічним завданням передбачається реконструкція очисних споруд та каналізування села.

ТОВ «Грантзахід» засновано менше двох років тому у Києві, а його власником є вищезгаданий Юрій Кужея. З початку існування фірма отримала 30 контрактів на 66 млн грн.