Львівська обласна рада може втратити приміщення на Січових Стрільців через нахабність шахраїв та бездіяльність власних юристів

11 Липня 2019

Відомі львівські крадійки комунальної нерухомості Людмила Малькова та Ірина Сандул сплатили судовий збір у розмірі 85,47 тис. грн і оскаржили рішення про витребування у них приміщення на вулиці Січових Стрільців, 3 у Львові, яке вони набули в результаті шахрайської схеми.

Власником приміщення є Львівська обласна рада. Крім того, за цією ж адресою розташовано Фонд державного майна Львівської області. Проте це не завадило Мальковій та Сандул у серпні 2016 року здійснити реєстрацію майна на підставну особу Тютюнника П.І. на підставі неіснуючого розпорядження Галицької районної державної адміністрації №237 від 04.04.1996 року. Реєстрацію здійснив приватний нотаріус з міста Обухів (Київська область) Олег Щур. Пізніше приміщення перейшло у власність ТОВ «Коміна», яке власне на сьогодні і судиться з ЛОР. Засновниками товариства є Людмила Малькова, Ірина Сандул та Оксана Філянська.

Саме нотаріус Олег Щур здійснював реєстрацію цілої низки об’єктів нерухомості для Малькової та Сандул в процесі «афери століття», коли вони незаконно перереєстрували на підставні особи та фірми десятки міських нежитлових приміщень комунальної власності.

Схема, за якою привласнили майно Львівської обласної ради на Січових Стрільців, 3, ідентична до «афери століття»: обухівський нотаріус реєструє майно на підставі підроблених документів на підставну особу, яка продає приміщення або вносить його до статутного фонду, також підставного, підприємства, пізніше з фірми виходить, залишаючи майно. Фірму ліквідовують, а майно стає власністю його учасників. Співзасновниками підставних фірм у більшості випадків були Людмила Малькова та Ірина Сандул.

Цікаво, що Львівська обласна рада раніше відсудила своє приміщення. Провадження щодо нього було  відкрито за позовом заступника керівника Львівської місцевої прокуратури №1 у жовтні 2018 року. Прокуратура в інтересах держави в особі Львівської обласної ради позивалась до ТОВ «Коміна» щодо «скасування державної реєстрації права власності та витребування майна».

Господарський суд Львівської області 4 лютого 2019 року задовольнив позов прокурора та ухвалив рішення про скасування державної реєстрації приміщення площею 157,9 кв. м на вулиці Січових Стрільців, 3 за фірмою «Коміна». Прокурори довели, що розпорядження Галицької районної державної адміністрації від 1996 року попросту не існувало. Відтак, реєстрація права власності у 2016 році відбулась з порушенням Закону України, що «в подальшому потягло неправомірність передачі таких приміщень у власність ТОВ «Коміна».  Суд зобов’язав підприємців повернути майно у власність Львівської обласної ради.

Проте вже 25 лютого юристи фірми, незважаючи на нібито беззаперечні докази про порушення ними закону, подали апеляцію. З першого разу Західний апеляційний суд її відхилив, але лише через те, що вони не сплатили достатню суму судового збору у сумі 85,47 тис. грн.

А от 13 червня поточного року, після сплати повної суми судового збору, Західний апеляційний господарський суд, в складі колегії суддів Олега Матущака, Олександра Мирутенка та Ганни Якімець частково задовольнив позов ТОВ «Коміна» та скасував рішення господарського суду. В єдиному державному реєстрі судових рішень постанова суду була оприлюднена 27 червня.

Судді врахували аргумент апелянтів про те, що прокуратура у даному випадку не мала права представляти інтереси Львівської обласної ради, оскільки у її структурі є юридичний відділ, який «має можливість самостійно здійснювати захист права власності».

Постанова суду може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом двадцяти днів з дня її проголошення. Вона набрала законної сили 13 червня. В Єдиному державному реєстрі на сьогодні відсутні ухвали про оскарження постанови.