Нотаріус, яка реєструвала договір іпотеки для «схеми Козловського», також допомагала з угодами для «афери століття»

10 Липня 2019

Нотаріус Ольга Новосад, яка посвідчувала договір іпотеки для схеми Григорія Козловського, в результаті якої місто втратило ділянку площею 1,29 га, також реєструвала незаконні угоди, що призвели до крадіжки комунального майна Львова під час «афери століття». Про це стало відомо з ухвали Єдиного державного реєстру судових рішень.

Як писали «НГ. Львів» у розслідуванні «Парк авалонського періоду», Григорій Козловський причетний до схеми виведення з комунальної власності земельної ділянки на вул. Липинського, 27 площею 1,29 га. Це сталося ще у 2014 році під час розпродажу майна збанкрутілого «Львівського дослідно нафтомаслозаводу». Тоді з аукціону продали лише майно заводу, а саме фінський будиночок та став, але новий власник вніс в іпотеку також ділянку, на якій воно було розташовано та віддав її в рахунок погашення боргу. Далі майно переоформляли ще двічі і кінцевим власником ділянки став Григорій Козловський.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження у грудні 2016 року «за фактом внесення завідомо неправдивих відомостей невідомими особами у договір іпотеки», але вже у березні 2017 року його закрили через «відсутність складу злочину».

Проте в процесі слідчих дій 16 січня 2017 року суддя Шевченківського районного суду міста Львова надав прокурору Львівської місцевої прокуратури №2 дозвіл на тимчасовий доступ до документів, що зберігались у львівського нотаріуса Ольги Новосад. Саме вона нотаріально посвідчувала «договір про задоволення вимог іпотекодержателя», який і став підставою для виведення з комунальної власності земельної ділянки площею 1,29 га на Липинського, 27.

Ольга Новосад також реєструвала право власності на двоповерховий будинок на вул. Тесленка, 2 площею 1004,7 кв. м, який намагались вкрасти в міста за підробленими документами в процесі так званої «афери століття». Як повідомляв сайт Zaxid.net,  спеціалісти управління комунальної власності Львівської міської ради виявили, що в березні 2017 року саме Новосад зареєструвала право власності на це приміщення за трьома приватними фірмами: ПП «ТМ Тріада», ПП «К.Р.О.К-7» та ТОВ «Масафі». При чому за документами приміщення «роздробили» на різні площі і юридичні адреси. Пізніше міським юристам вдалось повернути приміщення.

Крім того, Ольга Новосад зареєструвала право власності і на інші об’єкти, що фігурують в «афері століття» і які досі не повернуто місту. Наприклад, на приміщення площею 132,7 кв. м на вул. Академіка Лазаренка, 25. А також на нежитлові приміщення площею 597,9 кв. м та 1294,6 кв.м на вулиці Дністерській, 16. Ці справи наразі перебувають на розгляді судів різних інстанцій. Нотаріус фігурує у справах як відповідач.

Нагадаємо, «афера століття» – це масштабна крадіжка комунальної власності приватними особами, про яку стало відомо у грудні 2016 року. За підробленими документами право власності на десятки нежитлових приміщень, що належали місту, перереєстрували на підставні фірми. Ключовими особами в цій оборудці були дві львівські підприємниці Ірина Сандул та Людмила Малькова.