Антимонопольники оштрафували за змову бродівського депутата та підприємницю, яка забула витерти зі своєї довідки прізвище його сина

Адміністративна колегія Львівського тервідділення Антимонопольного комітету оштрафувала ТОВ «Рута» та підприємницю Наталію Тарнопільську на загальну суму 58 тис. грн за антиконкуренті дії на торгах. Йдеться про їхню участь в закупівлі м’яса від відділу освіти Бродівської райдержадміністрації у 2018 році. Відповідне рішення опублікували на сайті львівського АМКУ.

Про змову цих учасників на торгах «Наші гроші. Львів» написали ще в квітні 2018 року. Ми виявили, що у довідці Наталії Тарнопільської про захист довкілля, де зазначено її реквізити, вказано прізвище іншої особи – приватного підприємця  Дениса Стаха, який є  сином депутата Бродівської міськради, керівника та співвласника ТОВ «Рута» Петра Стаха.

Крім того, згідно з тендерними документами, підприємниця Тарнопільська підписала договір із ТОВ «Рута» на переробку давальницької сировини та орендувала в конкурента склад.

Ще однією ознакою пов’язаності учасників Тарнопільської і «Рута» був спільний номер мобільного телефону (0674153806).

Після публікації закупівлю оскаржили юристи Bihus.info (проект «Тисни»). В результаті львівське відділення АМКУ визнало учасників порушниками та оштрафувало фірму «Рута» на 31 тис. грн, а Наталію Тарнопільську – на 27 тис. грн. Конкуренти не зможуть брати участі у відкритих торгах протягом трьох років.

Батько та син Стахи змовлялись не лише з іншими приватними підприємцями, але й між собою. Наприклад, вони «конкурували» у тендері на закупівлю м’яса. Як повідомляли «НГ. Львів», Денис Стах орендував склад у ТОВ «Рута» та мав підписаний договір з фірмою на переробку давальницької сировини. Окрім цього, адреса листування з ТОВ «Рута» була адресою проживання підприємця. За цю антиконкурентну поведінку АМКУ оштрафував змовників на 54 тис. грн в квітні 2019 року.