Поліція закрила кримінальне провадження про забудову житлом земель оздоровчого призначення в Брюховичах

13 Травня 2019

Шевченківський відділ поліції ГУ НПУ у Львівській області закрив кримінальне провадження щодо будівництва кварталу житлової забудови – зблокованих двохповерхових будинків на земельній ділянці, яка була надана Брюховицькою селищною радою в оренду для обслуговування відпочинково-оздоровчого майнового комплексу. Про це «Наші гроші. Львів» дізнались у відповідь на запит.

Нещодавно тут, як повідомив ZAXID.NET, службові квартири були закуплені Міністерством оборони. Раніше «Наші гроші. Львів» повідомляли, як ТОВ «Чайка «А» (нині «Інтерміськбуд») отримало понад 5,9 га на вулиці Лікарській, 12 в Брюховичах в оренду на 5 років у 2005 році для обслуговування відпочинково-оздоровчого майнового комплексу. У 2008 році до договору внесли зміни – збільшили термін оренди до 25 років.

Будівництво таунхаусів на Лікарській, станом на осінь 2015 року. Фото з фейсбук-сторінки ЖК Стокгольм

Водночас на землі спочатку звели ряд зблокованих котеджів, а потім взагалі запланували ще 200 таунхаусів – так званий житловий комплекс «Стокгольм».

Зображення, якими у 2015 році рекламували ЖК Стокгольм

Зображення, якими у 2015 році рекламували ЖК Стокгольм

Згідно з судовими ухвалами, виконком Брюховицької селищної ради у вересні 2015 року дозволив «Інтерміськбуду» розробити детальний план території, а раніше, у травні 2015 року фірмі надали містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки для будівництва відпочинково-оздоровчого комплексу. Згідно з тодішнім Генеральним планом смт. Брюховичі, дана земельна ділянка відносилася до земель оздоровлення і відпочинку. Водночас, написано в ухвалах суду, людям продавали будинки в кварталі житлової забудови «Стокгольм» за цією адресою від імені обслуговуючих кооперативів «ЖБК Стокгольм-1», «ЖБК Стокгольм- 2» та «ЖБК Стокгольм-3».

Після розголосу в медіа та відкриття кримінального провадження на землі збудували лише один новий ряд котеджів, а не всі 200.

Однак у відповідь на наш запит поліція повідомила, що закрила кримінальне провадження ще у 2016 році через відсутність в діянні складу кримінального правопорушення.

Крім того, нещодавно, 23 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва скасував постанову про накладення 124 тис. грн штрафу на «Інтерміськбуд» за правопорушення у сфері містобудівної діяльності від 19 жовтня 2015 року щодо будівництва по вулиці Лікарській, 12 в смт. Брюховичі.

Як випливає з документа, на ділянці будували І чергу відпочинково-оздоровчого корпусу №1. Крім того, згідно з договором між «Інтерміськбуд» і забудовником ТОВ «Квартал – Буд» під об’єктом будівництва розумівся відпочинково-оздоровчий комплекс, який складається із зблокованих житлових секцій.

За даними публічної кадастрової карти, цільове призначення землі на Лікарській, 12 – «для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров’я та соціальної допомоги».

«Я не раз наголошував нашим мешканцям про те, що не купуйте там квартир! Не купуйте там житла. Воно є сумнівне. Воно не є законне», – сказав у коментарі телеканалу ZIK про будівництво на Лікарській, 12 у 2016 році селищний голова Володимир Доманський.

Разом з тим, оновленим Генеральним планом смт. Брюховичі, затвердженим у квітні 2018 року, передбачено, що ця ділянка тепер вже є територією квартирної житлової забудови.

ТОВ «Інтерміськбуд» належить Тарасу Возному та Людмилі Косенко у рівних долях. Керівником фірми є Володимир Косенко, відомий як адвокат судді-засівальника Ігоря Зварича. Саме у нього Зварич нібито позичив 1,9 млн дол.

Публікацію підготовлено за підтримки МФ «Відродження»