Комунальне підприємство програло тендер на користь депутатської фірми, хоча в обох директором працює одна людина

07 Травня 2019

Міжгірська селищна рада, що в Закарпатській області, 2 травня підписала договір з ПП «Науково виробнича фірма «Благоустрій-М» (далі – «Благоустрій-М») на прибирання вулиць за 800 тис. грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

На торгах фірма-переможець змагалася з комунальним підприємством Міжгірської селищної ради «Ринок». Під час аукціону лише компанія «Благоустрій-М» знизила пропозицію на 6,8 тис. грн.

Директором обох фірм-конкурентів є В’ячеслав Маріконь. Також учасники завантажили на торги документи з однаковими дефектами друку чи сканування. У довідках про працівників підприємства вказали спільного водія. Фірма «Благоустрій-М» та КП «Ринок» розташовані поряд – на вул. Тараса Шевченка, 77 та 77/1.

Комунальне підприємство «Ринок» зареєстроване 2004 року в смт. Міжгір’я однойменного району. Воно належить Міжгірській селищній раді.

Фірма «Благоустрій-М» працює на ринку з 2007 року також в смт. Міжгір’я. Засновниками компанії є депутати Міжгірської районної ради Іван Субота (від «Радикальної партії Олега Ляшка») та позапартійний Іван Беля. Згідно з даними YouControl, Субота також очолював КП «Ринок» протягом 2006-2016 років.

Учасники зустрічаються на торгах вже втретє. У 2017 році вони змагалися в тендері на прибирання Міжгір’я за 795 тис. грн, а у 2018 році – за 1,2 млн грн. При цьому в кожній закупівлі виграло підприємство «Благоустрій-М».

Протягом 2018-2019 років КП «Ринок» отримало замовлення на 546 тис. грн, а фірма «Благоустрій-М» − на 3,3 млн грн (враховуючи поточну угоду).

Згідно з поточним договором, компанія «Благоустрій-М» прибиратиме вулиці Міжгір’я до кінця 2019 року. Наприклад, стоянку за адміністративним корпусом селищної ради, центральну алею, мікрорайони.

Спочатку сума договору становила 1,4 млн грн, однак замовник та підрядник знизили її до 800 тис. грн «відповідно до бюджетного фінансування на 2019 рік».

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії