- NGL.media - https://ngl.media -

Реконструкція скверу «Небесної сотні» у Львові подорожчає щонайменше на 50 відсотків

06.05.2019 @ 08:00 в Львів,Новини

Львівське комунальне підприємство «Зелений Львів» оприлюднило повідомлення про намір укласти договір з ТОВ «Т.В.Д.» на реконструкцію скверу «Небесної сотні» за 15,6 млн грн. Тут встановлять пам’ятник-меморіал та облаштують громадський простір з вшанування пам’яті героїв «Небесної сотні». Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro [1].

На ці роботи ЛКП «Зелений Львів» не проводило відкриті торги, а застосувало неконкурентну переговорну процедуру. Як зазначив замовник в обґрунтуванні закупівлі, фірма «Т.В.Д.» вже почала роботи, адже виграла [2] відповідний минулорічний тендер.

Тоді реконструкція скверу коштувала 10,8 млн грн. Однак тепер компанія звернулася до замовника з проханням розірвати договір за згодою сторін. Причинами звернення були «значний рівень інфляції в державі, підвищення цін на будівельні матеріали, перегляд розміру середньої заробітної плати в будівництві». Крім того, під час оновлення скверу виявили роботи, не передбачені проектно-кошторисною документацією.

ЛКП «Зелений Львів» погодилось на розірвання угоди, але вирішило не проводити новий тендер, як того вимагає законодавство про публічні закупівлі, а замовило висновок Судового експертно-розрахункового бюро (ТОВ «Серб»). В документі було сказано, що «заміна на об’єкті існуючого генпідрядника на іншого призведе до зменшення темпів виконання будівельних робіт, зриву термінів введення в експлуатацію об’єкта будівництва та виникнення проблем технічного характеру».

Редакція «Наші гроші. Львів» вже не вперше пише про аналогічне обґрунтування замовників. Наприклад, таке ж пояснення використала [3] Пустомитівська міська рада, а пізніше аналогічний висновок отримало [4] й КП «Чортківське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства». Експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» наголошували, що такі дії є неправомірним застосуванням переговорної процедури закупівлі.

Однак і в даному випадку замовник оприлюднив намір про укладення нового договору, вже на суму 15,6 млн грн. В результаті реконструкція скверу подорожчає як мінімум на 4,7 млн грн порівняно з минулорічним договором. Скільки коштів вже сплачено підрядникові невідомо, на порталі Є-Дата відсутні проплати від ЛКП.

[5]

Вигляд меморіалу станом на кінець квітня цього року (фото Христини Процак)

Сквер з вшанування пам’яті героїв «Небесної сотні» буде на вул. Максима Кривоноса (поблизу Високого замку). Згідно з минулорічним договором, тут очистить [2] територію від зіпсованих дерев, зроблять три оглядові майданчики (один з яких обгородять),  доріжки, влаштують стеллу та монолітні сходи. Також на території посадять дерева, кущі та облаштують газон. Компанія зробить освітлення та водовідведення. Окрім усього, тут будуть бетонні лавки, смітники і велостійки.

Фірма «Т.В.Д.» зареєстрована 1994 року у Львові компанією ПБК «Сімейний маєток», кінцевими бенефіціарами якої є Віталій Кіндій  та Лідія Білас. Протягом 2018-2019 років фірма отримала лише минулорічне замовлення на оновлення скверу від ЛКП «Зелений Львів».

Лідія Білас є засновницею [6] приватної школи «Креативна міжнародна дитяча школа» (КМДШ). Раніше вона обіймала посаду генерального директора фірми IDS Aqua Service, складової компанії IDS Borjomi International (ТМ «Моршинська», «Миргородська», «Аляска», Borjomi тощо).

Віталій Кіндій прописаний в Словенії. Як раніше повідомили [2] «НГ. Львів», він є сином львівського бізнесмена і колишнього президента львівського футзального клубу «ТВД» Мирона Кіндія.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2019/05/06/rekonstruktsiia-skveru-nebesnoi-sotni-u-l-vovi-podorozhchaie-na-mayzhe-50-vidsotkiv/

URLs in this post:

[1] Prozorro: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-04-26-000636-b?fbclid=IwAR1sLZepnTSjU3YhWUbumi4kUtMQCZEOdwWFyiIUfHsJVqUPDN6dj_DuxXI

[2] виграла: http://ngl.media/2018/09/12/skver-nebesnoji-sotni-na-kryvonosa-oblashtuje-zasnovnytsya-kmdsh-za-10-mln-hrn/

[3] використала: http://ngl.media/2017/07/18/dubnevychi-z-tretoji-sproby-i-za-40-mln-hrn-dobuduyut-shkolu-v-seli-navariya/

[4] аналогічний висновок отримало: http://ngl.media/2018/11/09/komunalnyky-v-chortkovi-vyrishyly-ne-provodyty-tender-na-235-mln-hrn-bo-otrymaly-dovidku-vid-pryvatnyh-ekspertiv/

[5] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2019/05/memor3.jpg

[6] засновницею: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%96%D0%BB%D0%B0%D1%81_%D0%9B%D1%96%D0%B4%D1%96%D1%8F_%D0%A1%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%96%D0%B2%D0%BD%D0%B0

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.