Стрийські комунальники переплатили мільйон гривень на старому автогрейдері

03 Травня 2019

«Стрийський міський комбінат комунальних підприємств» заплатив за автогрейдер ГС 14.02 2008 року випуску понад 2,2 млн грн, хоча він коштував менше 1,15 млн грн. Про це стало відомо з ухвали Львівського апеляційного суду, яку оприлюднили в судовому реєстрі 26 квітня.

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ розглядала апеляційну скаргу виконуючого обов’язки начальника «Стрийського міського комбінату комунальних підприємств», який просив скасувати арешт на цей автогрейдер, який є речовим доказом у кримінальному провадження.

Головним фігурантом цього провадження є директор «Стрийського міського комбінату комунальних підприємств» Василь Васькович, якого затримали 31 січня при отриманні 680 тис. грн відкату. За версією слідства, Васькович організував незаконну схему із заволодіння бюджетними коштами під час проведення тендерів, до якої були залучені підприємці з Полтавської області.

Затримання Василя Васьковича. Згідно з офіційним повідомленням поліції, довелося застосувати зброю, бо затримані намагалися втекти з місця злочину (фото: Олександр Гусєв)

Так, під час закупівлі автогрейдера між собою конкурували два пов’язані приватні підприємці. Перемога дісталася Євгенія Юр’євичу, який запропонував техніку за 2,23 млн грн при очікуваній вартості в 2,5 млн грн. Водночас, згідно з ухвалою суду, перед цим десятирічний автогрейдер продавали за 1,15 млн грн. Як стверджує слідство, автогрейдер підшукав сам Васькович та передав продавцеві в якості завдатку 1 тис. дол.

В.о. начальника «Стрийського міського комбінату комунальних підприємств» намагався зняти арешт, стверджуючи, що 5 лютого підприємцеві Юр’євичу передали повідомлення про розірвання договору «за допущені порушення умов договору» з його сторони із вимогою повернути сплачені за грейдер кошти. Автогрейдер нібито перебував на території комбінату «на відповідальному збереженні».

Суд залишив апеляційну скаргу без задоволення.

Нагадаємо, 4 лютого Василю Васьковичу обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 1 млн грн застави, що він і зробив.

Директор «Стрийського міського комбінату комунальних підприємств» Василь Васькович неодноразово був фігурантом публікацій «НГ.Львів», зокрема розслідування «Комбінат приватного господарства», в якому ми описували низку схем, за якими фірми та приватні підприємці пов’язані із Васьковичем отримували понад третину коштів, яке витрачало міське підприємство.