Виноградівська лікарня купує ліки для нефрологічних хворих вдвічі дорожче, ніж на ринку

30 Квітня 2019

«Виноградівська районна лікарня» за результатом відкритих торгів підписала договір з ТОВ «Медичний центр М.Т.К.» на закупівлю ліків. Сума договору становить 267 тис. грн, про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

Окрім переможця участь у торгах взяла лише одна компанія, ТОВ «БАДМ-Б» із пропозицією на 23,5 тис. грн дорожчою. Під час аукціону учасники не торгувались і не знижували вартість пропозицій.

Загалом придбали два види ліків для нефрологічних хворих (загалом 830 упаковок) – «Гепарин-Фермекс» (90 упаковок) та «Емавейл» (740 упаковок). «Гепарин-Фермекс» придбали по 311 грн/шт, а «Емавейл» – 323 грн/шт. Варто зазначити, що у мережі такі ліки продаються значно дешевше. До прикладу, на ринку вартість «Гепарину» більш ніж вдвічі дешевше – 147 грн/уп, а «Емавейл» – коштує 247 гривень за одиницю.

Найдорожчий «Гепарин» (в даному дозуванні) можна придбати за 180 грн за упаковку, а «Емавейл» – за 236 грн. Таким чином переплата становить близько 70 тис. грн.

ТОВ «Медичний центр М.Т.К.» продає на інших тендерах ці ж ліки за різними цінами. Так, для Токмацької лікарні «Медичний центр М.Т.К.» продає «Гепарин» по 180 грн за упаковку, а «Емавейл» по 301 грн/шт. Обидва договори підписані з різницею у 1 день.

Ціни на придбані препарати перевищують також гранично допустимі ціни зазначені у державному Реєстрі оптово-відпускних цін на лікарські засоби. Хоча тут зазначені ціни вищі, ніж у приватних аптеках. Зокрема, оптова ціна (станом на 03.04.2019 року) на «Гепарин-Фермекс» зазначена у сумі 291,3 грн, а на «Емавейл» – 320 грн.

Засновниками ТОВ «Медичний Центр «М.Т.К.» є Анна Гуменюк (15%), Володимир Мирончук (15%),  Наталія Марченко (15%) та лікар-пульмонолог Микола Гуменюк (55%).

За даними «Наших грошей», Гуменюк відомий як співробітник за сумісництвом Національного інституту фтизіатрії та пульмонології. Він також є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Юрія-фарм», яке є офіційним представником китайської компанії-виробника препарату «Емаплаг».

Це не вперше ТОВ «Медичний центр М.Т.К.» продає ліки закарпатським медзакладам  за завищеними цінами. Як раніше писали «НГ.Львів» закарпатський онкодиспансер двічі переплачував компанії за медичні препарати.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії