На утримання шести кілометрів траси Київ-Чоп на Закарпатті за два роки витратять понад 150 млн грн

25 Квітня 2019

Служба автомобільних доріг у Закарпатській області за результатом відкритих торгів підписала договір з ТОВ «ШБУ-77» на поточний середній ремонт ділянки протяжністю 5,9 км автомобільної дороги державного значення М-06 Київ- Чоп на суму 153,9 млн грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

Згідно з договором, витрати компанії на заробітні плати працівникам становитимуть 4,26 млн грн (тобто 2,76% від суми контракту), а прибуток – 1,95 млн грн (1,26%). Підприємство відповідатиме за ремонт даного відтинку траси до кінця 2020 року. Відтак, за цей час вартість утримання одного км тут складе 26,1 млн грн. При цьому підрядник ТОВ «ШБУ-77» має надати гарантію на дорожнє полотно терміном на 10 років.

Окрім переможця, участь у торгах взяла лише одна компанія ТОВ «ШБУ №14» із пропозицією на 100 тис. грн дорожчою. Спочатку свої послуги фірми оцінювали за вартістю близькою до очікуваної (194 млн грн), однак в процесі торгів знизили ціни.

Ще одну компанію ТОВ «ПБС» тендерний комітет не допустив до участі у торгах через відсутність низки документів про оренду асфальтного заводу та акти виконаних робіт в аналогічних договорах. ТОВ «ПБС» збиралось оскаржити рішення в Антимонопольному комітеті, однак не надало документів про оплату скарги і її залишили без розгляду.

Засновник «ШБУ-77» Андрій Білоус також є директором ТОВ «Бітунова Україна», яке засноване австрійською компанією Bau Holding Beteiligungs AG та українцем Віктором Гавриленком. Останній у 2002-2003 році очолював ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» та, за даними «Наших грошей», був задіяним в корупційних схемах «Укравтодору» за часів Януковича.

З початку 2018 року ТОВ «ШБУ-77» отримало 9 державних замовлень на 1,96 млрд грн, усі з яких у Закарпатській області.