Бродівський депутат та його син три роки не зможуть брати участі в торгах

Адміністративна колегія Львівського тервідділення Антимонопольного комітету України оштрафувала ТОВ «Рута» і приватного підприємця Дениса Стаха по 27 тис. грн кожного за узгоджені дії на торгах. Відповідне рішення опублікували на сайті АМКУ 18 квітня.

Обидва учасники змагались на тендері із закупівлі м’яса для госпіталю Нацгвардії в місті Золочів загальною вартістю 381 тис. грн. Нагадаємо, що одразу після підписання договору у «НГ. Львів» з’явився матеріал, де доводилась пов’язаність ТОВ «Рута» і Дениса Стаха.

Так, ми повідомляли, що власником 75% ТОВ «Рута» та директором цієї фірми є Петро Стах – батько переможця торгів Дениса Стаха і депутат Бродівської райради. Ще 25% фірми належить Галині Івасюк – дружині Петра Стаха та матері Дениса Стаха. Також Денис Стах на підтвердження своєї кваліфікації надав договір, укладений з ТОВ «Рута», на переробку сировини великої рогатої худоби та декларацію виробника на готову продукцію того ж підприємства.

Наступного дня після публікації матеріалу, військовий госпіталь розірвав договір і опублікував протокол, в якому зазначив, що «надійшла інформація про те, що ФОП Денис Стах та ТОВ «Рута» являються пов’язаними особами».

Після звернення юристів Bihus.info (проект «Тисни»), Антимонопольний комітет підтвердив виявлене порушення. Також у рішенні згадується, що обидва учасники завантажували документи з однієї IP-адреси, Денис Стах  вказаний як працівник ТОВ «Рута», а його контактною особою на тендері була Олена Стах – бухгалтер «Рути».

Рішення АМКУ, окрім штрафу, передбачає трирічну заборону оштрафованим брати участь у відкритих торгах.

Загалом Денис Стах переміг у 4 тендерах (включно з вищезазначеним) на 1,6 млн грн. В усіх випадках Стах «конкурував» із «Рута». ТОВ «Рута» з 2018 року підписало 28 контрактів на майже 7 млн грн.