АМКУ оштрафував за змову дві фірми, які продають лікарням медичний кисень за надто високими цінами

Львівське тервідділення АМКУ оштрафувало ПАТ «Львівський хімічний завод» і ТОВ фірма «Львівкисень» за узгоджену поведінку на торгах на 136 тис. грн. Вони також протягом трьох років не зможуть брати участь у торгах. Відповідне рішення АМКУ опублікували 9 квітня.

Як виявили «Наші гроші. Львів», ці компанії не лише «монополізували» продаж медичного кисню у Львівській області, але й продавали його тут та ще в кількох областях західної України у 2-3 рази дорожче, ніж, наприклад, у Харківській області. Про це йдеться у матеріалі  Олександра Тартачного «Дорогий ковток кисню».

Вперше про пов’язаність цих компаній «НГ. Львів» написали ще у 2014 році. Через рік розслідування розпочав АМКУ. Однак розгляд справи розтягнувся в часі через клопотання компаній. Також у 2017 році «Львівський хімічний завод» звернувся до суду з вимогою визнати недійсним розпорядження про початок розгляду справи та взагалі зобов’язати АМКУ закрити справу без прийняття рішення по суті. У грудні 2017 року «Львівський хімічний завод» програв суд, а березні 2018 року – апеляцію.

У рішенні АМКУ про узгоджені дії йдеться про те, що «Львівкисень» у документації зазначав, що володіє виробничою дільницею у Львові на вулиці Рахівській, 16, а саме ця адреса є місцем розташування «Львівського хімічного заводу». Крім того, у паспортах якості кисневих балонів в усіх своїх тендерних пропозиціях «Львівкисень» вказує виробником «Львівський хімічний завод». Також показовим є те, що для доставки товару «Львівкисень» використовує машини, які належать хімічному заводу, у обох компаній спільний нотаріус, а також між ними укладено низку господарських угод.

«Наші гроші. Львів» проаналізували низку закупівель медичного кисню у різних регіонах країни і з’ясували, що цей ринок в Україні поділений між кількома виробниками, а ціни на товар сильно різняться. Наприклад, середня вартість тисячі кубометрів медичного кисню у Львівській області становить 20 тис. грн, у Івано-Франківській – 17,9 тис. грн. Для порівняння, у Харківській його ціна – 7,4 тис. грн за тисячу кубометрів, а у Вінницькій – 12,8 тис. грн відповідно.

Така різниця пов’язана з тим, що ПАТ «Львівський хімічний завод» та фірма «Львівкисень» є єдиними постачальниками медичного кисню у Львівській та Івано-Франківській областях.

Станом на 3 квітня 2018 року власниками «Львівського хімічного заводу» є Крістіна та Анатолій Бобришови. Крістіна Бобришова також була власницею ТОВ фірма «Львівкисень», згодом фірмою володіла Ірина Михайлович, а зараз Лариса Альтшилер, Володимир Гураль та Ярослав Гром.