Слон в посудній лавці

Посеред приватних садиб виконком Львівської міськради дозволив збудувати багатоквартирний будинок
04 Квітня 2019

На десяти «сотках» землі на схилі, серед приватних будинків в районі Замарстинівської Львівська міськрада дозволила будівництво багатоквартирного будинку. Сусіди виступили проти забудови і сьогодні вийшли на пікет під стіни міськради. «Наші гроші. Львів» проаналізували майбутнє будівництво і виявили, що воно суперечитиме зонінгу й встановленим обмеженням для цієї території.

***

Раніше на цій ділянці стояв одноповерховий будинок площею 47 «квадратів». Цим майном та ділянкою на вул. Заозерна, 37 у Львові вже майже п’ять років володіє пенсіонерка із сусідньої Івано-Франківської області. Її сусідка, Віра Лісикевич, каже, що ніколи цю жінку не бачила, бо в хаті давним давно ніхто не жив.

Будинок на вул. Заозерна, 37 у 2011 році (прінт-скрін з google-карт)

Тепер на десяти «сотках» поміж приватних садиб почали підготовчі роботи і збираються будувати чотирьохповерхівку.

Вигляд майбутнього багатоквартирного будинку на вул. Заозерна, 37

Згідно із зонінгом, ділянка на Заозерній, 37 – це зона Ж-1. Тут можна будувати окремо стоячі садиби і зблоковані будинки не вище трьох поверхів. Як виключення, так званими допустимими видами будівництва, є багатоквартирні житлові будинки до чотирьох поверхів і висотою не вище 15 метрів до закінчення конструктивної частини стін і не вище 18 метрів до гребеня даху.

Початок робіт на Заозерній, фото “Наші гроші. Львів” станом на кінець березня 2019 року

Паркан на Заозерній, фото “Наші гроші. Львів” станом на кінець березня 2019 року

Незважаючи на це, у грудні 2017 року виконавчий комітет Львівської міськради дозволив будівництво до 19,1 метра (до закінчення конструктивної частини стін).

У коментарі «Наші гроші. Львів» головний архітектор Львова Юліан Чаплінський заявив, що порушення зонінгу не має, оскільки на момент видачі містобудівних умов та обмежень діяв старий зонінг, який встановлював лише поверховість, а не висоту в метрах.

Насправді він говорить неправду. «Містобудівні» виконком затвердив 14 грудня 2017 року, натомість обмеження по висоті з’явилися у зонінгу ще за півроку до цього – 29 червня 2017 року.

Містобудівна рада схвалює

У рішенні виконкому вказано, що підставою для затвердження саме таких містобудівних умов та обмежень став протокол засідання містобудівної ради.

На засідання архітектурно-містобудівної ради міста питання будівництва на Заозерній виносили двічі. Під час першого – до об’єкту виникло чимало запитань. Наприклад, автостоянки на вузькій вулиці та недотримання відстані від них до сусідніх будинків, перевищена щільність забудови та нестабільність ґрунтів на цій території – будівництво вестимуть на різкому схилі.

Протест мешканців Заозерної проти будівництва 4 квітня 2019 року (фото Наші гроші. Львів)

Також головний архітектор Львова Юліан Чаплінський «заперечив гармонійне сприйняття будинку в навколишньому середовищі», і документи завернули на доопрацювання.

На другому засіданні ради все пішло «як по маслу», хоча «гармонійне сприйняття будинку в навколишньому середовищі», судячи із оприлюднених зображень, не змінилося.

Представник розробника повідомив про деякі покращення. І Валерій Хижняк, начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міськради, запропонував проголосувати за містобудівний розрахунок з «незначними відхиленнями по відсотку та щільності забудови». Рішення підтримали 11 членів ради.

Порівнявши два документи, подані на засідання ради, ми виявили, що замість десяти паркомісць на вулиці буде тільки три, а на цокольному поверсі замість магазину – паркінг. Щодо поверховості нічого не змінилося: окрім цоколя будівля матиме три поверхи і мансарду – фактично ще один повноцінний поверх. Також поміняли місцями майданчики для ігор дітей та відпочинку дорослих.

У затверджених містобудівних умовах відсоток забудови становить до 50,2%, хоча для цієї зони рекомендовано 36%. Так само щільність населення перевищує удвічі дозволений державними будівельними нормами показник – 495 людей на гектар замість максимальних 242-248.

До речі, це вже другі містобудівні на цю ділянку. Вперше їх видали ще у 2014 році. Тоді дозволили будувати не вище 14,8 метра до гребеня даху, а відсоток забудови становив дозволені 34,8%, щільність населення – до 290 осіб на гектар.

Тим часом, за словами Віри Лісикевич, яке живе в будинку на сусідній ділянці, початок робіт вже спричинив тріщини в їх будинку. Крім того, в майбутньому можуть бути проблеми із каналізацією, оскільки там прокладено труби з малим діаметром, і вже зараз ця каналізація часто забивається.

84-річна пенсіонерка з села Черче

Старим будинком та ділянкою на Заозерній, 37 володіє 84-річна Степанія Гладун із села Черче Івано-Франківської області. В сільраді ми дізналися її номер і подзвонили до неї, однак жінка категорично відмовилася говорити: «О, то треба там взнавати… Я не хочу вам нічого, для чого вам то взнавати?».

На паспорті будівництва також вказано її номер мобільного, однак насправді цим телефоном користується Іван Лоха. Це ім’я нам також назвали мешканці Заозерної, він керує будівництвом і казав, що є власником.

Іван Лоха є керівником та співзасновником Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу «Дувал», Клубу ветеранів Афганістану Личаківського району Львова та керівником ГО «Львівська міська організація ветеранів Афганістану, учасників АТО, інших локальних війн».

Він дуже критично відреагував на дзвінок, мовляв, журналіста «накрутили» місцеві мешканці. Також сказав, що у нього є всі документи на будівництво, а тому нам краще звернутися до тих, хто ці документи видавав: «Я зробив усе по закону, не заліз на чужі ділянки. Будую, що хочу, це приватна власність. Пишіть, що хочете».

Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський теж стверджує, що все законно. Хоча зовсім нещодавно в майже аналогічній ситуації виконком проголосував проти. Мова йде про проект рішення про затвердження МУО для ТОВ «Компанія Нові Буд», який розглядали 29 березня. Це товариство хотіло збудувати 4-поверхівку на Корсунській, 20 – в зоні Ж-1, де взагалі не має центральної каналізації. При цьому фірма хотіла будувати не вище 14,5 метрів.

Однак на виконкомі, після виступу мешканців, фірма отримала відмову. Закон один для всіх, але для когось міськрада робить винятки.

Олександра Губицька

Матеріал підготовлено за підтримки МФ «Відродження»

Дивіться також Інтерактивна карта незаконних забудов Львова