- NGL.media - https://ngl.media -

Суд не дозволив військовим виселити Димінського з будиночка на озері

11.03.2019 @ 08:30 в Львів,Новини

Західний апеляційний суд частково задовольнив скаргу ТОВ «Приватна охоронна фірма «Ірбіс» та зобов’язав Яворівську КЕЧ продовжити з фірмою договір оренди на приміщення  колишнього військового профілакторію площею 1 117 кв. м та ділянку площею понад 29,3 га на території Яворівського військового полігону. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Нагадаємо, приватна охоронна фірма «Ірбіс» орендує колишній військовий санаторій на території полігону з 2012 року. Згідно з угодою, фірма мала відремонтувати колишній санаторій та підтримувати його в належному стані. Проте особливого ремонту тут не зробили, натомість побудували штучний острів та мисливський будиночок. Орендовану територію обнесли парканом та суттєво облагородили – проклали  асфальтовані доріжки, розчистили озера для заняття рибним господарством, облаштували галявини для підкормки тварин та мисливські вишки. Історію цього будинку «НГ.Львів» детально описали у розслідуванні [1] «Таємна пристань Димінського».

[2]

Будинок Петра Димінського на території Яворівського полігону (фото: «НГ.Львів” 2015 рік )

У 2015 році угоду оренди автоматично продовжили на три роки – до 2018. У травні 2018 року юристи «Ірбісу» вирішили, що угода оренди також автоматично продовжена, але Яворівська КЕЧ не лише не підписала угоду, але й звернулась до суду з позовом про виселення підприємства. Господарський суд Львівської області 29 листопада 2018 року вирішив [3], що «Ірбіс» не має переважного права продовження дії договору оренди та зобов’язав фірму звільнити орендоване майно та земельну ділянку і передати її Яворівській КЕЧ.

Вже 25 лютого 2019 року Західний апеляційний господарський суд під головуванням судді Олександра Мирутенка скасував [4] рішення Господарського суду. Відповідна постанова була оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень 5 березня.

На думку суду, угода між ТОВ «Ірбіс» та Яворівської КЕЧ справді повинна бути продовжена автоматично на три роки, оскільки це вже робили у 2015 році на той же самий строк 3 роки та без заперечень з боку Яворівської КЕЧ і Міністерства оборони України.

«Визнати укладеним додатковий договір оренди до договору оренди №7 від 31.05.2012 нерухомого військового майна, розташованого в Старицькому гарнізоні за адресою: Львівська область, Яворівський район, с. Верещиця, Яворівський навчальний центр, на той самий строк та на тих самих умовах, визначених основним договором та додатками до нього, з наступного дня після спливу строку дії попереднього договору», – написано в постанові суду.

При цьому якби представники Яворівська КЕЧ повідомили, що не мають наміру віддавати дане майно комусь в оренду, а планують залишити для власного користування, то рішення суду було б інакше. Оскільки переважне право на продовження дії договору оренди, на яке покликались юристи «Ірбісу» в процесі судового розгляду», виникає лише у випадку, коли орендодавець маж намір передати об’єкт в оренду іншим особам, а не використовувати його самостійно.

Апеляційний суд встановив, що Яворівська КЕЧ не повідомила орендаря про намір використовувати зазначене майно для власних потреб. Крім того, суд встановив, що «…Яворівська КЕЧ та Західне територіальне квартирно-експлуатаційне управління в березні 2018 року клопотали перед начальником Квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ Олегом Галушком про продовження договору оренди укладеного з ТзОВ «Ірбіс» на термін визначений законодавством».

Суддя Мирутенко відмовив «Ірбісу» в автоматичному продовженні терміну дії договору на 10 років, як просили в позові юристи фірми, оскільки це вже істотні зміни договору, а вони не підлягають автоматичному затвердженню.

Засновниками ТОВ «Приватна охоронна фірма «Ірбіс» є Андрій Борщ (17,6 %) та ТОВ «Народна команда «Футбольний клуб «Карпати» (82,4%). Кінцевими бенефіціарами зазначено Борща та кіпріота Ніколау Хрістікіса.

А контролює фірму почесний (чи то екс-почесний) президент ФК «Карпати» Петро Димінський, який на сьогодні офіційно перебуває в розшуку через звинувачення у вчиненні [5] смертельного ДТП, в якому загинула 31-річна Наталія Тріла.

Вину за вчинення цього ДТП взяв на себе власне співвласник фірми Андрій Борщ, який попри докази експертів, що він не керував автомобілем, вперто доводить [6], що саме він здійснив ДТП.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2019/03/11/sud-ne-dozvolyv-viys-kovym-vyselyty-dymins-koho-z-budynochka-na-ozeri/

URLs in this post:

[1] розслідуванні: http://ngl.media/2015/12/03/tajemna-prystan-dyminskoho/

[2] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2019/03/budynok1-1024x680.jpg

[3] вирішив: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/78576831

[4] скасував: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/80209699

[5] вчиненні: https://zaxid.net/kortezh_petra_diminskogo_potrapiv_u_smertelnu_dtp_pid_lvovom_n1434132

[6] доводить: http://ngl.media/2018/09/12/ohoronets-dyminskoho-cherez-sud-vdruhe-vidnovyv-rozsliduvannya-proty-sebe/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.