Дешевий та ще дешевший. Бюджетники сусідніх областей купують однакові продукти харчування з різницею у 2-3 рази

07 Березня 2019

Аналіз цін на продукти для бюджетних установ було здійснено за даними  «Центру громадського моніторингу та досліджень». Для моніторингу цін на продукти харчування ми обрали майже дві тисячі закупівель, які оголосили у грудні 2018 та січні-лютому 2019 року у трьох областях України: Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській.

Групи товарів: м’ясо (яловичина, курятина), яйця, цукор, олія рафінована, масло різної жирності, цукор-пісок, сир твердий та кисломолочний.

В результаті моніторингу виявлено чотири закономірності:

  1. Вартість продуктів є нижчою у випадку проведення конкурсних торгів;
  2. Одні й ті ж компанії часто продають бюджетникам на різних тендерах продукти за найвищими, так і за найнижчими цінами;
  3. Різниця у вартості однакових продуктів для різних установ подекуди може становити 200-300%;
  4. Найвищими середні ціни на більшість продуктів є у Тернопільській області, найнижчі – у Івано-Франківській.

Основний висновок, про який ми вже говорили в попередніх дослідженнях: продукти вартують замовникам дешевше, якщо вони проводять відкриті торги. Натомість у прямих договорах,  які укладають без торгів, продукти купують дорожче. Середня економія на тендерах, які передбачають аукціон у Львівській області, становить близько 7%, хоча цей відсоток сильно відрізняється в залежності від категорії товарів. Наприклад, середні ціни на рафіновану олію на конкурентних та прямих договорах практично не відрізняються, в той час як різниця вартості кисломолочного сиру становить майже 50%.

Що стосується географічного розташування, то «найбагатші» замовники у Тернопільській області, оскільки середні ціни в майже половині категорій є найвищими. Водночас, найнижчі середні ціни у Івано-Франківській області. Вищу від інших регіонів середню вартість вдалось зафіксувати лише на три позиції із проаналізованих.

Однак середні ціни не завжди об’єктивно відображають вартість, оскільки різні замовники подекуди купують однакові продукти з великою різницею у ціні. Ця різниця становить і кількасот відсотків. Наприклад, комунальний заклад «Городоцька центральна районна лікарня» придбав у приватного підприємця Ростислава Клока курячі яйця по 1,45 грн за штуку, Перемишлянський районний територіальний центр соціального обслуговування ту ж продукцію купував у Анни Паздерської за 4 грн/шт, тобто майже на 280% дорожче.

Якщо вартість договорів є надто дешевою, то як правило продукти харчування є або низької якості або неправильно класифіковані. Наприклад, Новокалинівська міська рада на Львівщині в січні 2019 року придбала масло без зазначеного відсотка жирності за 36 грн за кілограм, в той час як ринкова ціна масла становила близько 130 грн/кг, а спреду, який швидше за все постачатимуть замість масла – 60 грн/кг.

Також вже було кілька випадків, коли після укладання договору замовник дозволяв постачальнику за допомогою додаткових угод підвищити вартість продукції, що означає свідоме демпінгування учасником цін під час аукціону.

У Львівській області замовниками, які найчастіше купують дешеві продукти, є комунальні заклади Львівської обласної ради, Городоцька лікарня та Новокалинівська міська рада:

  • КЗ Львівської обласної ради «Навчально-реабілітаційний центр І-ІІ ступенів» Довіра» – яловичина по 90 грн/кг
  • КЗ ГРР «Городоцька центральна районна лікарня» – яйця по 1,45 грн/шт
  • КЗ Львівської обласної ради «Монастироцький психоневрологічний інтернат» – масло 73% жирності по 68,2 грн/кг
  • КЗ ГРР «Городоцька центральна районна лікарня» – масло 72,5% жирності по 60 грн/кг
  • Новокалинівська міська рада Самбірського району – масло по 36 грн/кг
  • КЗ ГРР «Городоцька центральна районна лікарня» – цукор по 6,7 грн/кг
  • КЗ Львівської обласної ради «Львівська спеціалізована школа №100 I-III ст. – сир твердий по 87 грн/кг

У Івано-Франківській області «дешевими» замовниками як правило є Косівська центральна районна лікарня, Департамент освіти та науки Івано-Франківської міськради:

  • КП «Косівська центральна районна лікарня» – яловичина по 90 грн/кг
  • Департамент освіти та науки Івано-Франківської міської ради – яйця по 1,59 грн/шт
  • Департамент освіти та науки Івано-Франківської міської ради – масло 72,5% жирності по 102,5 грн/кг
  • КП «Косівська центральна районна лікарня» – олія рафінована по 30 грн/л
  • Департамент освіти та науки Івано-Франківської міської ради – сир твердий по 19,3 грн/кг

У Тернопільській області наразі є лише одна установа, яка систематично купує продукти за значно нижчими цінами, ніж на ринку. Це відділ освіти Бережанської ради:

  • КП «Відділ освіти, молоді і спорту Бережанської міської ради» – олія рафінована по 18,7 грн/л, масло без зазначення відсотку жирності по 106 грн/кг та цукор-пісок по 11,4 грн/кг

Мясо

Яловичину у трьох областях купували з різницею у 2,6 разів. Найдешевше, за 68 грн за кілограм, придбав військовий госпіталь нацгвардії у Золочеві у приватного підприємця Дениса Стаха. Натомість найдорожче аналогічний продукт купив «Притулок для дітей служби у справах дітей» Львівської обласної ради – по 177 грн за кілограм. В той час ринкова вартість дорівнювала 135 грн за даними оптового ринку «Шувар» і 127 грн за кілограм за даними Держкомстату.

Середня вартість курятини у закупівлях трьох областей становила 103 грн за кілограм за куряче філе, 60 грн/кг за тушки та 58 грн/кг за курячі четвертинки. Останні дві категорії купують в середньому на 20% дорожче, ніж їх ринкова вартість.

Протягом грудня-лютого рекордно дороге куряче філе замовило Управління освіти, молоді та спорту Долинської РДА – по 150 грн/кг у підприємця Любомира Михайлюка. Найдешевше – теж на Прикарпатті, дитячий садок №12 «Струмочок» в Івано-Франківську провів таку ж допорогову закупівлю і купив філе за ціною 59 грн/кг у Лілії Тодорів.

Масло

Під час моніторингу не було виявлено значного відхилення середніх цін закупівель в усіх областях від середньоринкових. Вартість масла жирністю не менше 72,5% у Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях коливалась в межах 119-135 грн за кілограм, в той час на ринку його ціна дорівнювала 120-130 грн/кг.

Однак, попри відповідність середнім цінам, бюджетні установи купують масло із значним ціновим розривом. Найдорожче молочний продукт замовив дитячий садок «Теремок» у Миколаєві у підприємця Миколи Сколоздри за 229 грн за кілограм. До того ж у закупівлі не зазначено відсоток жирності.

Найдорожче масло жирністю 72,5% купила «Підбузька спеціалізована школа-інтернат мистецького профілю І-ІІІ ступенів» по 190 грн за кілограм. А найдешевше масло, яке нам вдалось знайти, придбала вищезгадана Новокалинівська міська рада – по 36 грн/кг у ТОВ «Дистрибуційна логістична компанія Стрий-Молоко». Ця ж фірма продавала також Новокалинівській міськраді найдешевший у трьох областях кисломолочний сир – за 35 грн/кг.

Сир

Середня вартість твердого сиру на тендерах дорівнює 114 грн/кг, хоча насправді закупівельні ціни коливаються в межах 135-140 грн. Суттєво нижча середня вартість пояснюється тим, що за відкритими торгами у Івано-Франківській такий продукт купували лише раз за рекордно низькою ціною – 19,3 грн за кілограм, що зумовило відхилення. Замовником виступив Департамент освіти та науки Івано-Франківської міської ради, а постачальником – ТОВ «Глорія Імпекс».

Більш ніж в 10 разів дорожче, по 210 грн/кг твердий сир замовив «Тернопільський обласний навчально – реабілітаційний центр» у приватного підприємця Віктора Мостового. Ринкові ціни в той час на твердий сир коливались в межах 140-150 грн/кг.

Кисломолочний сир за даними Держкомстату вартує 90 грн за кілограм, однак в усіх регіонах його купують значно дешевше, в основному по 60 грн/кг. Однак приватний підприємець Тарас Мідик продає відділу освіти Стрийської РДА сир за 120 грн/кг, за такою ж ціною ПП «Дельта-Продзахід» постачало цей продукт дитсадку №21 в Стрию. Ця ж сама компанія продавала низці бюджетних установ підозріло дешевий твердий сир – по 87 та 89 грн/кг. Замовниками виступали «Львівська спеціалізована школа №100» та Роздільський будинок інтернат відповідно.

Олія та цукор

Під час моніторингу було встановлено, що за найвищими і водночас за найнижчими цінами олію купують у Тернопільській області. Наприклад, відділу освіти Бережанської міськради вдається придбати літр рафінованої олії за 18,5 грн при ринковій вартості в 35 грн/л, хоча згодом з постачальником Володимиром Пастухом уклали додаткову угоду, де погодили підняття ціни до 27,5 грн/л. Майже в той же час КП «Управління з експлуатації майнового комплексу» Тернопільської обласної ради замовляє у ПП «ТВП Тернопіль Хлібсервіс» олію по 50 грн за літр.

Цукор-пісок купували з різницею більш ніж у 3 рази. До прикладу, Городоцька центральна лікарня отримає цукор за 6,7 грн за кілограм, а відділ освіти Заліщицької РДА купує по 20,5 грн/кг. Аналітична система оптового ринку «Шувар» наводить середню ціну цукру в межах 11-11,5 грн/кг, але показники Держкомстату дещо вищі – 13- 13,2 грн/кг, приблизно такими ж є і середні ціни на тендерах у трьох областях.