Підприємці з однаковими документами за півмільйона грн постачатимуть дуже дешеві продукти дітям Глибоцького району

24 Січня 2019

Управління освіти Глибоцької районної державної адміністрації (Чернівецька область) в результаті відкритих торгів підписало контракт з приватним підприємцем Іриною Лупуляк на постачання молочних продуктів. Сума договору становить 449 тис. грн, про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

Згідно з договором, переможець торгів протягом року постачатиме молочні продукти у 33 школи та дитсадки Глибоцького району. Загалом, придбали 13,6 тис. літрів молока – по 16,8 грн/л. 2,6 тонни згущеного молока за ціною 45 грн/кг та 3,1 тонну сметани за 33,4 грн/кг.

Варто зазначити, що  ціни є значно нижчими ніж ринкові, так ТОВ «Еколат», яке є виробником згущеного молока, що постачатиме Ірина Лупуляк, вже в квітні минулого року пропонувало продукцію за 48,7 грн/кг, а на ринку вартість згущеного молока становить 70-80 грн/кг.  А 15% сметана, яку закуплять для дітей, на молочних ринках не вважається сметаною, а лише «сметанним продуктом», ціни на який стартують від 19 грн/кг. Сметаною називають продукт від 20% жирності і її оптово-відпускна ціна, за даними аналітичного порталу Milkua.info, становить 46,2 грн/кг.

Окрім переможця участь в закупівлі взяв лише один учасник приватний підприємець Ігор Оршевський із пропозицією на 600 грн дорожчою. Під час аукціону учасники не торгувались та не знижували ціни.

Обидва учасники надали однаково оформлені та аналогічні за змістом документи, хоча замовник вимагав їх у довільній формі, наприклад, довідка про застосування заходів із захисту довкілля чи про те, що учасник не підпадає під дію Закону України «Про санкції».

Ірина Лупуляк та Ігор Оршевський разом змагались на торгах чотири рази і кожного разу це були торги від держустанов Глибоцького району. Обидва підприємці також товаришують у соціальній мережі Facebook.

Ірина Лупуляк зареєстрована у смт. Глибока з 2018 року підписала 10 контрактів на загальну суму 1,27 млн грн.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії