- NGL.media - https://ngl.media -

У Стрию приватна фірма отримала мільйон від ЛОДА за роботи, які виконало місцеве комунальне підприємство

10.12.2018 @ 09:00 в Львів,Новини

Залізничний районний суд Львова визнав винними екс-директора ПП «К.І.К.-Л» Богдана Котика та головного спеціаліста технагляду і проектних робіт управління капбудівництва Львівської облдержадміністрації Івана Мокрицього, які підписали неправдиві офіційні документи з оновлення теплових мереж Стрия.

Вирок опублікували [1] 26 листопада в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Справа перебувала в суді з 2014 року. Суд призначив Богдану Котику трирічний умовний термін та зобов’язав його виплатити управлінню ЖКГ Львівської облдержадміністрації 1,03 млн грн майнової шкоди. Івана Мокрицького суд звільнив від трирічного ув’язнення у зв’язку з закінченням строків давності.

Згідно з вироком, у вересні 2008 року управління ЖКГ Львівської облдержадміністрації замовило в ПП «К.І.К.-Л» реконструкцію теплових мереж на вул. Новаківського в Стрию. Однак фірма разом із субпідрядником ПП «Будмасервіс» не оновила теплові мережі. Замість неї це зробило КП «Стрийтеплоенерго».

У грудні 2008 року тодішній директор ПП «К.І.К.-Л» Богдан Котик, знаючи про невиконані роботи, все одно підписав акт приймання виконаних робіт. Це й же документ підписав головний спеціаліст відділу технічного нагляду та проектних робіт управління капбудівництва Львівської облдержадміністрації Іван Мокрицький. В результаті фірма безпідставно отримала 1,03 млн грн з бюджету.

У суді Богдан Котик заперечив свою провину і пояснив, що роботами ПП «К.І.К.-Л» керував інженер підприємства, який помер декілька років тому. Він запевняв Котика, що фірма оновлює теплові мережі, тому директор нічого не перевіряв. Акти за грудень він справді підписував і ствердив, що вони правдиві. Відтак попросив суддю ухвалити виправдальний вирок.

Іван Мокрицький з УКБ також заперечив свою провину в суді. Він пояснив, що не мав статусу службової особи, працюючи головним спеціалістом відділу технагляду та проектних робіт, а тому не може нести відповідальність за даним обвинуваченням (службове підроблення – ред.). Мокрицький не зміг пояснити, чому підряд виконувало не «К.І.К.-Л», а комунальне «Стрийтеплоенерго», та чому він приймав роботи в останнього. Обвинувачений також попросив його виправдати.

Екс-заступник мера Стрия зазначив, що КП «Стрийтеплоенерго» оновлювало теплові мережі на підставі рішення Стрийської міської ради. Комунальне підприємство жодних угод з ПП «К.І.К.-Л» не укладало. Цю ж інформацію підтвердили тодішні працівники: головний бухгалтер, головний та провідний інженери «Стрийтеплоенерго». Інші працівники комунального підприємства зазначили, що жодних працівників ПП «К.І.К.-Л» під час реконструкції не бачили.

Колишній директор КП «Стрийтеплоенерго» у суді підтвердив, що його підприємство оновило теплові мережі. Під час робіт Богдан Котик казав йому, що виграв тендер на ці роботи й обіцяв найняти КП як субпідрядника, однак цього не зробив. Також екс-директор зазначив, що Іван Мокрицький знав про справжнього підрядника. Дізнавшись, що «К.І.К.-Л» безпідставно отримало гроші, він звернувся в Службу безпеки України.

Заступник начальника та начальник управління ЖКГ Львівської облдержадміністрації, які працювали в момент ремонту, зазначили, що їхній тендер на оновлення теплових мереж Стрия справді виграло ПП «К.І.К.-Л». Інші деталі робіт їм не відомі, жодних скарг на фірму не надходило.

Колишній директор ПП «Будмасервіс» розповів, що «К.І.К.-Л» заплатило їм 170 тис. грн за субпідряд, який підприємство не виконувала. У 2013 році йому дали [2] два роки умовно через підписання неправдивих документів на оновлення теплових мереж і зобов’язали виплатити 175 тис. грн збитків ЛОДА.

Враховуючи покази свідків та інші докази, які вказували, що оновлення теплових мереж проводило «Стрийтеплоенерго», а не «К.І.К.-Л», суд не взяв до уваги заперечень обох обвинувачених. Богдана Котика визнали винним за ч. 2 ст. 366 ККУ (службове підроблення) та ч. 2 ст. 364-1 ККУ (зловживання службовим становищем), а Івана Мокрицького – за ч. 2 ст. 366 ККУ (службове підроблення).

Щодо покарання за ч.2 ст. 366 ККУ, то обох чоловіків звільнили від призначеного покарання у зв’язку із закінченням строків давності. Щодо Богдана Котика, то за зловживання службовим становищем він отримав три роки іспитового строку.

ПП «К.І.К.-Л» нині перебуває в стані припинення діяльності, власником є вже згаданий Богдан Котик. Щодо працівника УКБ ЛОДА Івана Мокрицького, то він продовжував працювати на тій же посаді, оскільки подавав [3] щорічні декларації про доходи за 2016 і 2017 роки як головний спеціаліст відділу технічного нагляду та проектних робіт. Декларації, які слід подавати до звільнення та після нього, відсутні.

 

 


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2018/12/10/u-stryya-pryvatna-firma-otrymala-miljon-vid-loda-za-roboty-yaki-vykonalo-mistseve-komunalne-pidpryjemstvo/

URLs in this post:

[1] опублікували: http://reyestr.court.gov.ua/Review/78037838?fbclid=IwAR3rCau5WUlGlBVzDPHv6jx7IyGhDeuw_MZymARSGGnLBu2Ry8vKYcbL4bw

[2] дали: http://reyestr.court.gov.ua/Review/47296561

[3] подавав: https://declarations.com.ua/declaration/nacp_21803c13-21b7-4a04-be23-75b5fcea2c73

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.