- NGL.media - https://ngl.media -

Затяжний заплив

14.11.2018 @ 09:00 в Розслідування

[1]Невеликий тендерний комітет у провінційному місті Буськ показав майстер-клас, як можна обійти майже бездоганну систему закупівель і віддати підряд на 12 млн грн потрібній фірмі. Для цього комітету знадобилось чотири спроби і майже півроку часу. Але перемога була за ними.

На початку листопада відділ освіти Буської райдержадміністрації підписав угоду на реконструкцію міського басейну з перемишлянською фірмою «Пласт». Це був четвертий тендер, на якому фірма  «змагалась» з приватним підприємцем, який водночас є її постачальником.

Така перестраховка дещо дивна, оскільки раніше керівник фірми був впевненим в перемозі, і його працівники навіть почали роботи на об’єкті ще до початку аукціону. Як виявилось, чиновники просто попросили його демонтувати дах над басейном, а навзаєм розпочали «грати тендери» аж до перемоги потрібної фірми. Для цього переможець ходив на конкурси зі своїми ж компаніями, щоб напевне забезпечити собі виграш, а тендерний комітет помічав «косяки» у документах інших учасників, однак закривав очі на помилки в документах «Пласту».

(Події відбуваються у місті Буськ, переважно на території Буської дитячо-юнацької спортивної школи та відділу освіти Буської РДА з листопада 2017 по листопад 2018 р.)

Дія перша: Лицедій з двома компаніями

Гроші на відновлення інфраструктури Буської дитячо-юнацької спортивної школи активно почали шукати ще минулого року. Рік тому місцеві ЗМІ писали [2] про приїзд першого заступника міністра молоді та спорту, який спільно з нардепами та місцевими чиновниками «обговорили шляхи залучення коштів на реконструкцію» басейну школи.

Тоді ж журналісти опублікували фотографії басейну у занедбаному стані.

[3]

Басейн станом на 2017 рік (фото “Буське радіо”)

Весною цього року відділ освіти Буської райдержадміністрації врешті оголосив конкурс [4] на реконструкцію басейну, яка мала б коштувати не більше 11,9 млн грн. Участь брали лише дві фірми з Львівщини: ТОВ «Галицький будівельник» і ТОВ «Пласт». З різницею у сім хвилин вони завантажили на ProZorro пакет документів і за великий підряд навіть не поторгувалися. Перемога мала дістатися дешевшому «Пласту».

Втім договір так і не підписали [5], бо «Наші гроші. Львів» виявили, що в обох компаній один співвласник та директор – Петро Орихівський, а така «конкуренція» законом заборонена.

Виглядало, що фірми сидять десь в одному офісі, бо і довідки однакові, і номер телефону. Офіційно буські освітяни закупівлю скасували через «нововиявлені факти», хоча мали б самостійно викинути змовників і без втручання журналістів.

Антракт: Розбирають дах басейну

У той час, коли ці перші торги не дійшли навіть до аукціону, на об’єкті реконструкції вже тривали роботи. Місцеві мешканці розповіли журналісту «Наші гроші. Львів», що бачили там людей, які із застосуванням будівельних кранів та іншої техніки здійснили демонтаж даху.

Однак робіт не завершили, працівники та техніка зникли так само несподівано, як і з’явились. З того часу басейн знаходиться під відкритим небом, стіни та підлогу руйнує дощова вода, а частина металевих конструкцій та будівельних матеріалів розкидані довкола будівлі.

Ми не знайшли на ProZorro жодного договору на ці роботи від буських освітян. Ми також перевірили всі транзакції відділу освіти Буської РДА, на балансі якого зазначена дитячо-юнацька спортивна школа, на порталі Є-data [6]. Однак нікому гроші за це не перераховували.

Володимир Типило, засновник інтернет-проекту «Буськ онлайн» та співвласник фірми «Волко», повідомив «Наші гроші. Львів», що 24 квітня (ще до подачі учасниками документів на перший тендер!) бачив на території басейну невідомих осіб та автокран з номерним знаком АІ0585ЕА, які проводили демонтаж покрівлі. Цей автокран вказаний у довідці «Пласту», як орендований.

В подальшому директор та співвласник фірми «Пласт» Петро Орихівський зізнався «Наші гроші. Львів», що це його фірма демонтувала дах, оскільки його попросив відділ освіти Буської РДА.

«Цей демонтаж був необхідний, бо був аварійний стан будівлі. Тому це все прискорилось. Там можете побачити, в якому стані панелі. Вони збережені. Там стеля провалилася і чуть не побила людей», – сказав він.

На запитання, чому він виконував роботи без договору, пояснив нам напрямок, куди дзвонити: «Ну, вам голова адміністрації пояснить. Це не до мене».

Голова Буської РДА Петро Мороз не знайшов часу на спілкування з журналістами.

Дія друга: Зарубали київські ревізори

Наступного ж дня після першої невдалої спроби оголосили [7] нові торги. Вдруге «Пласту» конкуренцію склала вже не рідна фірма, а ТОВ «Будівельна компанія Терон Девелопмент» і ПП «ЛВ-Арка». І хоча їх пропозиції були на 1,5 млн грн дешевшими, тендерний комітет знайшов причини для їх дискваліфікації.

У цій закупівлі тендерний комітет проявив надзвичайну ефективність, адже встиг швидко проаналізувати документи учасників. Аукціон завершився 20 червня, а вже 22 червня відхилили і «ЛВ-Арка», і «Терон девелопмент». Тобто комітет за два дні встиг опрацювати понад 1500 сторінок документів, вивчити їх, перевірити учасників у реєстрах, скласти протоколи й розмістити їх на електронному майданчику.

Знову перемогти мала б фірма «Пласт». Однак виявилося, що прискіпливість комітету не поширюється на цю компанію. Одна із відхилених фірм поскаржилася в АМКУ, бо знайшла в документах переможця помилок значно більше. Частину з них АМКУ підтвердив, і зобов’язав закупівлю відмінити.

Дія третя: Програють усі

Та відділ освіти не втрачає надії обрати підрядника. І 26 липня оголошує [8] треті торги на реконструкцію басейну (спойлер: переможця не буде). Цього разу разом з «Пласт» за підряд позмагались ТОВ «Екологічно чисті ідеї» і приватний підприємець Іван Якимів. Проте тендерний комітет відхиляє усіх наявних учасників через відсутність низки документів у складі пропозиції.

Дія четверта: Довгоочікувана перемога

У Буську довго не зволікали, і четверту [9] закупівлю розпочали 11 вересня, того ж дня після скасування попередньої. Тепер прийшли за підрядом «Терон девелопмент», підприємець Іван Якимів та знову ж таки «Пласт».

Підприємець Якимів, чия пропозиція була найдешевшою (він знизив вартість з 11,9 до 10 млн грн), має лише двох працівників і раніше підписував аж три договори з бюджетниками на неповних дві тисячі гривень. Його знову відхилили. Також дискваліфікували і «Терон девелопмент».

Оскаржити це відхилення в АМКУ не вдалося. Тим не менш, у скарзі «Терон девелопмент» заявив, що Іван Якимів і ТОВ «Пласт», які змагаються між собою на останніх двох тендерах, – узгоджують свою поведінку, оскільки Якимів є працівником цієї фірми.

Дійсно, у довідці «Пласту» за другий квартал 2018 року про нараховані доходи та сплачені податки є ідентифікаційний номер Івана Якиміва. Втім не як працівника компанії, а як приватного підприємця. Йому фірма «Пласт» перераховувала понад 9 млн грн.

[10]

[11]

І це не єдине, що пов’язує «конкурентів». Вони використовують однаковий номер телефону, а довідки «злизані» під копірку.

[12]

[13]

[14]

Незважаючи на все це, 2 листопада відділ освіти таки уклав договір з ТОВ «Пласт» на реконструкцію басейну. Переможець планує залучити «ЛВ-Арка» як субпідрядника. Із цим підприємством, нагадаємо, фірма «конкурувала» на другій спробі закупівлі.

Епілог: Це все фотомонтаж!

Довгоочікуваний підрядник отримуватиме кошти, у тому ж числі, за такі роботи як розбирання перекриттів та крокв, демонтаж даху басейну та інше. Однак, фактично їх здійснили набагато раніше.

Редакція «НГ. Львів» звернулась за коментарем до начальника відділу освіти Галини Олійник, однак вона заявила, що фотографії басейну без даху – це фотомонтаж.

«Тобто наразі там цілісна будівля?» – перепитав ще раз журналіст.

«Наразі все, що я можу сказати по телефону. Ми підписали договір, зараз чекаємо дозвіл і буде вестися будівництво. Це не є телефонна розмова», – сказала вона.

У день цієї розмови журналіст «Наші гроші. Львів» побував біля басейну в Буську, однак дах над басейном від цього так і не з’явився. Станом на 8 листопада приміщення виглядає наступним чином.

[15]

Будівля басейну в Буську (фото: “Наші гроші. Львів”)

[16]

 Розібраний дах басейну (фото: “Наші гроші. Львів”)

Після цього ми спробували ще раз поспілкуватися з керівником відділу освіти, однак її не було на робочому місці, а під час чергового телефонного дзвінка вона відмовилася відповідати на запитання.

Виконання робіт до тендеру виходить за рамки законності. «Відповідно до частини 7 статті 2 Закону «Про публічні закупівлі» замовникам забороняється придбання товарів, робіт і послуг до або без проведення відповідних процедур», – каже голова правління «Центру громадського моніторингу та досліджень» Мирослав Сімка.

[17]

Директор “Пласту” Петро Орихівський (другий справа) та голова Буської РДА Петро Мороз (третій справа) перерізають стрічку (фото: Буське радіо )

Однак, як бачимо, в Буську діють свої правила. І там перемагають ті, кого обрали заздалегідь. Десь там, у службових кабінетах райдержадміністрації.

Олександр Тартачний


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2018/11/14/zatyazhnyj-zaplyv/

URLs in this post:

[1] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2018/11/дем-кл.jpg

[2] писали: http://www.buskeradio.in.ua/pershiy-zastupnik-ministra-molodi-ta-sportu-ukrayini-igor-gotsul-vzyav-uchast-u-vidkritti-dvoh-sportivnih-maydanchikiv-u-busku/

[3] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2018/11/1.jpg

[4] конкурс: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-04-20-001108-b?fbclid=IwAR18lKPB7n4Xat0207Jo0Uo6DKKm9I2-4000wWdqSv4tNriSuqEvq0t60F8

[5] не підписали: http://ngl.media/2018/06/12/buska-rda-pislya-publikatsiji-nh-lviv-skasuvala-tender-na-rekonstruktsiyu-basejnu-de-zmahalys-dvi-firmy-odnoho-vlasnyka/

[6] Є-data: https://spending.gov.ua/login

[7] оголосили: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-06-01-001950-a

[8] оголошує: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-07-26-001372-c

[9] четверту: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-09-11-001808-c?fbclid=IwAR0-lFPiI2fPmDsDX8QUQuYHEWmREoAFnXuBVlITtgqyhtzQ1hpF-watAfQ

[10] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2018/11/2.jpg

[11] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2018/11/3.jpg

[12] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2018/11/пласт-довідки.jpg

[13] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2018/11/пласт-довідка-2.jpg

[14] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2018/11/46051493_2133659613331027_8048949105625399296_n.png

[15] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2018/11/IMG_20181108_141045_HDR.jpg

[16] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2018/11/IMG_20181108_141704_HDR.jpg

[17] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2018/11/8d9533b31e84.jpg

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.