Колишньому меру Миколаєва за хабар дали 9 років ув’язнення

Сихівський районний суд Львова 26 жовтня визнав винним і засудив до 9 років позбавлення волі Ігоря Хімчака, колишнього міського голову Миколаєва, якого ще у 2013 році затримали на хабарі у мільйон гривень, повідомляє Zaxid.net. Відповідний вирок опублікували в Єдиному державному реєстрі судових рішень лише 5 листопада.

Справу розглядали у суді 5 років, відтоді, як у 2013 році мера Миколаєва, а також двох його заступників та керівника аукціонного центру затримали під час отримання хабара в розмірі 1 млн грн.

Як стверджувало обвинувачення, посадовці взяли винагороду за сприяння у виділенні земельної ділянки для будівництва ливарного заводу. Загальна сума хабара мала становити 2,25 млн грн. Із цієї суми 1 млн грн вимагався за організацію придбання земельної ділянки. Ще 1,25 млн грн за тимчасове зниження інвестиційного зобов’язання, тобто лобіювання рішення, що у випадку будівництва заводу інвестор повинен буде внести 5% відсотків від вартості заводу у фонд розвитку міста замість передбачених 10%. Посадовців затримали під час отримання першого «траншу».

Колегія суддів під головуванням Олени Горбань поставили крапку у цій справі, засудивши Ігоря Хімчака за ч 5 ст. 368 ККУ (неправомірна вигода) на 9 років позбавлення волі. Також у нього конфіскували майно і позбавили права обіймати посади в органах місцевого самоврядування на 2 роки. Ще двоє працівників Миколаївської міськради отримали по 8 років ‒ спеціаліст з енергозбереження та комунальної власності міськради Ігор Герилів та спеціаліст-контролер Миколаївського комунального підприємства Роман Старовецький, які були співучасниками. Ще двоє осіб, яких підозрюють у вчиненні злочину, зараз перебувають у розшуку. Серед них і заступник мера Ігоря Хімчака.

Варто зазначити, що жоден із засуджених не визнав своєї провини і заперечували одержання неправомірної вигоди.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному суді протягом місяця, а тому Ігоря Хімчака ще не взяли під варту, а заставу в розмірі 365 тис. грн залишили. Коли вирок вступить у силу, в термін відбування покарання засудженому меру врахують і піврічне перебування під вартою в якості запобіжного заходу з розрахунку 1 день попереднього ув’язнення за 2 дні позбавлення волі.

Затриманий на хабарі Ігор Хімчак, будучи під слідством, під час цих виборів 2015 року знову балотувався на мера і посів друге місце з розривом лише у 1,5 тисячі голосів. Після цього став депутатом Миколаївської міськради від Республіканської партії.