Дві фірми з однаковими документами «розпиляли» понад півмільйона на закупівлі генератора для Івано-Франківського центру стандартизації

30 Жовтня 2018

Державне підприємство «Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» в результаті відкритих торгів 26 жовтня уклав угоду з ТОВ «Еталон-Прилад» на закупівлю ультракомпактного універсального генератора та комплектуючих. Сума договору становить 592 тис. грн, про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

За ці кошти придбали випробувальний генератор динамічної напруги, який використовують для створення змін напруги в мережі електропостачання. Прилад потрібен для проведення випробувань різних технічних засобів. Центр стандартизації придбав генератор моделі IMU 4000-3 за 352 тис. грн, а також модуль розширення EXT-IMU 4000 S за 239 тис. грн.

Крім ТОВ «Еталон-Прилад» участь у торгах взяло ще дві компанії: ТОВ «Інкос лайн» і ТОВ «Інфра-кам». Пропозиції обох учасників були дешевшими на майже 48 тис. грн. Проте ТОВ «Інкос лайн» відмовилось від підписання договору.

А от дешевшу пропозицію ТОВ «Інфра-кам» тендерний комітет відхилив через невідповідність документації. Згідно з протоколом про відхилення, фірма не надала документи про досвід виконання аналогічних договорів, гарантійний лист та інформацію про технічні і якісні характеристики продукції.

Попри те, що підприємства «Інфра-кам» та «Еталон-Прилад» зареєстровані в різних містах – в Києві та Харкові відповідно, їм вдалось зробити однакові довідки, що вони подали на тендер івано-франківських замовників та завантажити їх на сайт з різницею у всього лише 9 хвилин.

Наприклад, підприємці з обох фірм подали ідентичну довідку про захист довкілля: однаковий текст, шрифти та пунктуаційне оформлення.

Це не вперше ці дві фірми подають однакові документи. Під час торгів із закупівлі мультиметрів та вольтметрів для регіональної філії «Південна залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» вони не лише завантажили однакові довідки, але й у назвах файлів з цими довідками зробили однакову граматичну помилку: «відсутність банкруЦтва».

До речі, документ з цією ж помилкою, «відсутність банкруЦтва» прикріплено і в складі тендерної пропозиції ТОВ «Інфра-кам» даної закупівлі.

Власниками ТОВ «Еталон-Прилад», яке працює на ринку вже понад 17 років, в рівних долях є харків’яни Андрій Сердюк, Валерій Слуту та Геннадій Чубченко. З серпня 2016 року підприємці також володіють фірмою зі схожою назвою «Науково-виробниче підприємство «Еталон-Прилад».

ТОВ «Інфра-кам» у лютому 2016 році зареєстрував 48-річний Володимир Булиндін. Тепер він мешканець села Іванковичі (Київська область), але на момент реєстрації фірми був прописаний у місті Сніжне (Донецька область).

За даними Prozorro, з моменту свого заснування «Інфра-кам» 72 рази конкурувало на державних тендерах з «Еталон-прилад», а ще 49 разів – з НВК «Еталон-Прилад».