Підозрювана у завищенні цін фірма побудує школу в Тернопільській області за 50 млн грн

26 Жовтня 2018

Управління капітального будівництва Тернопільської обласної державної адміністрації 23 жовтня підписало договір з ТОВ «Авакс Проф» на будівництво школи в смт. В. Березовиця (Тернопільський район) за 50 млн грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

Згідно з угодою, фірма побудує школу на 600 учнів. Вартість одного навчального місця становитиме 83,3 тис. грн. Це на 19% дешевше від розрахованої Мінрегіонрозвитком середньої вартості будівництва шкіл у 2018 році, яка становить 102,7 тис. грн.

Окрім загальнобудівельних робіт, компанія зробить інженерні системи: опалення, електрику, каналізацію тощо. Поставить меблі для їдальні, учительської, медпункту, класів, а також встановить медичне та спортивне обладнання. На території шкільного подвір’я, робітники облаштують газони та квітники.

Роботи повинні завершити до кінця 2020 року. Цього року компанії виділять 7,3 млн грн, а наступні два роки − по 21,3 млн грн. За будівництво фірма отримає 4,5 млн грн прибутку, а на зарплати працівникам піде 8,1 млн грн.

У тендері фірма-переможець змагалася з ТОВ «ВБК Комплекс Буд» та ДП «Тум». Спочатку пропозиції учасників становили 53,7-60 млн грн. Під час торгів «ВБК Комплекс Буд» та «Авакс Проф» знизили свої ціни до 49-50 млн грн. ДП «Тум» залишив пропозицію незмінною.

Першим переможцем торгів було визнано «ВБК Комплекс Буд», але фірму відхилили через невідповідність тендерній документації. Відтак договір підписали з «Авакс Проф», пропозиція якого була на 1 грн дорожчою.

ТОВ «Авакс Проф» зареєстроване 2010 року в Тернополі. Засновником фірми є Олександр Ярмоленко, який також володіє ТОВ «Сакура плюс». Його дружина, Ольга Ярмоленко, працює заступницею начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради.

Компанія «Авакс Проф» фігурує в кримінальному провадженні за вересень 2018 року щодо зловживання службовим становищем. Згідно з ухвалою, правоохоронці виявили, що під час утримання доріг області державного значення фірма завищила ціну за збір зрізаних гілок дерев. Також слідчі встановили, що в документах щодо утримання доріг місцевого значення «Авакс Проф» безпідставно застосувала коефіцієнт 1,2 до нормативних витрат праці робітників та машин. Наразі, згідно з ухвалою, порушення фірми призвели до 24,7 тис. грн втрат з бюджету.

Протягом 2017-2018 років компанія отримала замовлень на 588 млн грн. Серед них – поточний ремонт доріг в Збаразькому, Кременецькому, Шумському, Лановецькому районах на загальну суму у 47,5 млн грн.