Один з найбагатших буковинців та його бізнес-партнер розіграли 40 млн грн на будівництво сільської школи

23 Жовтня 2018

Управління капітального будівництва Чернівецької обласної державної адміністрації 18 жовтня уклало угоду на будівництво загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня в с. Рідківці (Новоселицький район) з місцевим ТОВ «Родничок-1» за 40,11 млн грн. Про це повідомляється на сайті електронних закупівель Prozorro.

Школу в селі будують з кінця  2016 року. Саме тоді з фірмою «Родничок – 1» уклали першу угоду. За даними єдиного веб-порталу використання публічних коштів E-data, управління капітального будівництва Чернівецької обласної адміністрації у 2016 році перерахувало ТОВ «Родничок-1» за виконання робіт з будівництва 9,45 млн грн. Ще 5,96 млн грн фірма отримала від УКБ у 2017 році.  А на наступний день після укладання нової угоди, а саме 19 жовтня 2018 року,  ТОВ «Родничок -1» отримало авансовий платіж у розмірі 4,32 млн грн.

В середині літа поточного року роботи з будівництва школи були призупинені. За інформацією місцевих медіа, УКБ Чернівецької ОДА здійснювало коригування проектно-кошторисної документації та очікувало на висновки державної експертизи. У вересні УКБ оголосило новий тендер на будівництво, з очікуваною вартістю 40,3 млн грн.

Недобудована школа в селі Рідківці (фото: BukNews)

Згідно з угодою, будівництво повинні завершити до кінця 2020 року. У 2018 році освоять 15,74 млн грн, у 2019 році – 13 млн грн, а в завершальному 2020 – 11,37 млн грн.

Участь в торгах, окрім переможця, зголосились взяти ще два підприємства: ТОВ «С-Буд 1» та ТОВ «Експріелтсервіс». Протягом аукціону фірми не торгувались та не знижували своїх пропозицій. При цьому найбільш економічно вигідною була пропозиція «Експріелтсервіс» – фірма пропонувала виконати роботи за 32,7 млн грн, тобто на 7 млн грн дешевше. Проте тендерний комітет її відхилив через невідповідності тендерної документації.

Пропозиція фірми «С-Буд 1» була дорожчою, і лише на 763 грн нижче від очікуваної вартості закупівлі. При цьому, підприємство виявилось пов’язаним із фірмою-переможцем.

Власником ТОВ «Родничок-1» є Микола Гавка, мешканець села Бояни (Новоселецький район). Він також володіє підприємством зі схожою назвою «Родничок» разом із Іваном Семенюком. Семенюк також мешкає в селі Бояни і одноосібно володіє фірмою -конкурентом «С-Буд 1».

Микола Гавка є депутатом Боянської сільської ради, під час виборів, він своїм місцем роботи вказував посаду заступника директора ТОВ «Родничок».

Його бізнес-партнер Іван Семенюк є безпартійним депутатом Чернівецької обласної ради, член фракції «Наш край». Семенюк один з найбагатших мешканців Буковини, ще у 2008 році газета «Коментарії» оцінювала його статки у 26 млн доларів. Він також володіє ще цілою низкою підприємств, серед яких один з найбільших курортних комплексів Чернівецької області «Сонячна долина» та готель «Буковинська зірка».

Готельний комплекс Івана Семенюка «Сонячна долина»

З двох партнерів Семенюк більш публічний, раніше досить активно роздавав інтерв’ю місцевим медіа, натомість Микола Гавка є людиною не публічною.

Разом з тим, обидва володіють значною кількістю нерухомості як в селі Бояни, що розташовано в 17 км від Чернівців, так і в самих Чернівцях.

З початку 2018 року ТОВ «Родничок-1» отримало 10 державних підрядів на загальну суму 42,19 млн грн, враховуючи поточну закупівлю.

Спільне підприємство Семенюка та Гавка «Родничок» з 2014 року участі в державних закупівлях не бере. А компанію «С-Буд 1» партнери вперше вивели на державні тендери.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії