Харківська «прокладка» відремонтує львівські трамваї за майже 6 млн грн

11 Жовтня 2018

Капітально-відновлений КТ4 (фото з сайту “Твоє місто”)

ЛКП «Львівелектротранс» в результаті відкритих торгів 1 жовтня підписало договір на капітальний ремонт візків трамвайних вагонів КТ4 з ТОВ «Технології електротранспорту». Сума договору становить 5,8 млн грн, про це стало відомо із сайту публічних закупівель Prozorro.

Згідно з технічним завданням, переможець тендеру відремонтує 10 трамвайних візків, таким чином вартість реконструкції одного становить 580 тис. грн. За ці кошти замінять колісні пари, відремонтують гальмівні механізми електродвигуни і т. д. Роботи виконуватимуть до кінця року на території компанії-переможця.

Крім ТОВ «Технології електротранспорту» участь у торгах взяла лише одна компанія: комунальне підприємство «Дніпропетровський електротранспорт» Дніпровської міськради з пропозицією на майже 23 тис. грн дорожчою. Під час аукціону учасники не торгувалися.

ТОВ «Технології електротранспорту» зареєстрована в Харкові в 2016 році, а його власником є Павло Авєр’янов. Фірма працює через субпідрядника – комунальне підприємство «Салтівське трамвайне депо», тобто в неї відсутні власні виробничі потужності.

Директором «Технологій електротранспорту» є Павло Ковтуненко. Особа з такими ПІБ володіє  ТОВ «Віал-Сіко» з Віктором Манжосом. Манжосу належить одина з найбільших компаній на рекламному ринку України – ТОВ «Віал-Медіа». Там його партнерами є Володимир Деркач і Яна Макарець, дружина Максима Макарця, колишнього радника мера Харкова Геннадія Кернеса. Також він очолював Департамент територіального контролю Харківської міськради

Компанія фігурує у низці кримінальних проваджень, зокрема, слідчі підозрюють, що один із замовників фірми комунальне підприємство «Трамвай» у Кам’янському уклало з ТОВ «Технології електротранспорту» договір на капітальний ремонт 9 трамваїв Т-3, однак фактично ніякого капітального ремонту здійснено не було, а замість відремонтованих вагонів на КП «Трамвай» поставили пофарбовані вагони, які раніше експлуатувалися у Чехії, при цьому ціна була завищена на 400-500 тис. грн. за вагон.

Крім цього , Харківські правоохоронці підозрюють службових осіб місцевого КП «Жовтневе трамвайне депо» та ТОВ «Технології електротранспорту» у зловживанні службовим становищем «з метою одержання неправомірної вигоди під час проведення капітального ремонту трамвайних вагонів».

Правоохоронці виявили, що працівники комунального підприємства у квітні 2016 року провели закупівлю на капітальний ремонт трамвайних вагонів, де перемогло ТОВ «Технології електротранспорту». При цьому, слідчі вказують, що підрядник не мав необхідної кількості працівників відповідної кваліфікації та досвіду проведення аналогічних робіт. Сума тендеру тоді склала 67 млн. грн.

В подальшому, за даними слідчих, службові особи ПП «НП Трейдінг», ТОВ «АМК Сервіс», ТОВ «ТПК Промдизель» замість запчастин поставляли на адресу ТОВ «Технології електротранспорту» бувші у використанні, списані трамвайні вагони, що були придбані у Чеській Республіці. Фактично капітальний ремонт трамвайних вагонів не проводився, тим самим спричинивши збитки державі у великих розмірах в особі КП «Жовтневе трамвайне депо».

«Львівелектротранс» вже вдруге замовляє послуги з ремонту у ТОВ «Технології елетротранспорту». Раніше, у вересні 2018 року, комунальники замовили компанії ремонт таких же візків на 2,3 млн грн, а через три дні уклали додаткову угоду, згідно з якою змінили умови техзавдання. Новою угодою скасували післяремонтну обкатку візка та змінили строк експлуатації відремонтованих моделей. Спочатку він становив 2 роки на вузли візка і 5 років на редуктор, або 100 та 300 тис. км пробігу, відповідно. Цей пункт змінили на: «згідно із стандартом Міністерства ЖКГ України загальних технічних вимог капітального ремонту», який передбачає гарантійний термін експлуатації лише 12 місяців.